Produsent

Mas de Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac er den beste vinprodusenten i Languedoc og har fått kultstatus blant kjennere. Vinene deres er omtalt av skribenter som Hugh Johnson (The first «first-growth» of Languedoc), Gault & Millau (A Lafite Estate in Languedoc) og Oz Clarke (Two Grand Crus).

Historien begynner i 1970 da Aime Guibert slutter i lærindustrien og flytter hjem til Languedoc. Han kjøper Mas de Daumas Gassac som har 200 ha med skog og 1 ha med vinmark. Gården er uten strøm og vann, og han vet egentlig ikke hva han skal gjøre. Han kontakter professor i geologi fra Bordeaux, Henri Enjalbert, som besøkte gården i 1971 og mente jorden var så ideel og unik at den kunne produsere en Grand Cru, men det kunne ta 300 år før det ble akseptert…

Aime Guibert døde i 2016, men sønnene hans har nå tatt over og driver gården videre.

Gassacdalen er begunstiget med et svalende mikroklima. Soleksponeringen er god. Middelhavet blinker nedenfor, og Larzacfjellene på 850 m.o.h. gir svalende luft nattestid.

Mas de Daumas Gassac har i dag 45 ha med vinmark.  Vinmarkene er 52 forskjellige små plotter i skogen nedenfor Larzacfjellet, hvor de har hele 44 forskjellige uklonede druesorter. De bruker ingen sprøytemidler i vinmarken, alle druer er håndplukkede og all vin spontangjæres. Deres høykvalitetsviner Mas de Daumas Gassac Blanc og Mas de Daumas Gassac Rouge er forhåndssolgt før de er ferdig produsert. I Norge er de tilgjengelig på utvalgte restauranter, samt i Vinmonopolets spesialbutikker.

Toppvinene selges som sagt «en primeur», altså før vinen er ferdig. Skal man sikre seg noen flasker, må de bestilles i god tid. Til det norske markedet har vi fått allokert noen få flasker av deres røde Mas de Daumas Gassac Rouge, og enda færre av deres hvite Mas de Daumas Gassac Blanc.

Om rødvinen sier de: «Drikkes ung, i løpet av sine tre første år, eller lagres for å nyte utviklingen og potensialet i vinen. Perfekt med komplekse retter, rødt kjøtt, vilt og oster. Bør dekanteres minst 3-4 timer før servering.»

Om hvitvinen sier de: «Drikkes ung, i løpet av de første 18 månedene, for å nyte den spesielle mineraliteten og de veldig komplekse fruktaromaene. Eller, lagres i 4-12 år for å se utviklingen av en rik vin med et hint av honning og krystallisert frukt. God å drikke alene som en aperitif, eller med østers, foie gras, fisk og annen sjømat.»

Ytterligere tre andre viner fra samme produsent er også tilgjengelig i Norge; to hvite, og en rosé.

Last ned PDF