Produsent

Barão de Vilar

Barão de Vilar – en familiehistorie

Familien van Zeller kan følges helt tilbake til 1200-tallet, da de bodde i Flandern. På 1600-tallet slo familien seg ned i Portugal. Det var her vinhistorien startet. I følge «Livros da Imposição» fra 1620-1640, var forfedrene til dagens eiere blant de største vinhandlerne i området. I dag er det brødrene Álvaro og Fernando som driver familiebedriften, med særlig forkjærlighet for portvin og vin fra Dourodalen.

I 2007 bygget de en moderne vingård i Santa Comba da Vilarçia, i hjertet av Dourodalen. Herfra kommer topp kvalitetsviner, gjerne basert på lokale, spennende og mindre kjente druesorter.

Det er noen fine historier knyttet til de to vinene som selges på det norske markedet. Først om hvitvinene Kaputt: Álvaro van Zeller, som er vinmakeren i familien, la gjerne et fat eller flere til side hver gang han syntes at noe ekstra godt var på gang i vinkjelleren. Når broren Fernando spurte hva som hadde skjedd med denne vinen, svarte Álvaro: «Den er kaputt». Så kom tiden da vinen ble ferdig utviklet, og Álvaro kunne la broren smake resultatet. Nå er første utgave av denne vinen i Norge – Kaputt 1st Edicao – så vi kan smake, vi også. Vinen er fra lokale druesorter plukket i 2008, 2009 og 2010. Vi må også knytte noen ord til den spesielle flaskeformen til Kaputt-vinen. Den er laget slik at sedimenter skal ligge igjen i flasken når du heller.

Så til rødvinen, og historien her knyttes til navnet «Fat Baron». Brødrene nedstammer nemlig fra Vilars første baron; Cristiano Nicolau Kopke, som ble utpekt til baron av Vilar, av Portugals dronning Maria II i 1836.

Last ned PDF