Drueskolen del 2 - CABERNET SAUVIGNONmed Bentine og Anders

Jeg må komme med en innrømmelse. For meg var det en lang vei å gå for å lære meg å like rødvin! Det satt ikke på første forsøk som med hvitvin. Det kan hende jeg begynte med feil viner som krevde for mye av den som drakk vinen. Det var først da jeg som student flyttet til Australia og fikk servert rimelig saftaktig rødvin av Cabernet Sauvignon, at det løsnet. Nå var nok ikke disse vinene jeg smakte da de av høyest kvalitet, men faktum er at denne druen er hovedingrediensen i noen av verdens mest anerkjente og lagringsdyktige viner.

Bordeaux er opphavsstedet for disse vinene, men Cabernet Sauvignon plantes over hele verden og det lages viner av høy kvalitet både i California, Chile, Sør-Afrika, New Zealand og Australia. Den er verdens mest plantede rødvinsdrue. Noen ganger spiller druen hovedrollen i vinene, men den inngår ofte også i en blanding. I Bordeaux gjerne sammen med Merlot og Cabernet Franc.

Druen har tykt skall og gir derfor mye farge, smak og tannin. Laget i Bordeaux vil vinene gjerne ha aroma av solbær og plommer. Cedertre eller sigareske er også ord som gjerne brukes. Druen trives godt i et relativt kjølig klima med skrint jordsmonn slik vi finner på vestsiden av Bordeaux og vinene krever gjerne litt lagring for at tanninene ikke skal fremstå som for trå. Det er vanlig å lagre vinene på små eikefat før videre lagring på flaske. I de deler av verden hvor klimaet er noe varmere og solen mer pålitelig, blir vinene gjerne mer fyldige med mer modne frukttoner, mer vaniljepreg fra eik og mykere tanniner.

Anders og Bentine jobber som produktsjefer i Norwegian Beverage Group. Jobben deres består av å finne og besøke spennende produsenter, for deretter å smake og lansere deres aktuelle viner her hjemme.

Last ned PDF