Drueskolen del 3 - Syrah/ShirazMed Bentine og Anders

Fun Facts om Syrah/Shiraz druen:

• Shiraz er navnet på en Iransk by, noe som har gitt opphav til spekulasjoner om at druen stammer fra det game Persia.

• Det kreves mellom 600 – 800 druer for å lage en flaske.

• I Australia finner man noen av de eldste Shiraz vinrankene som ble plantet tilbake til 1800-taller

• I det franske området Cote-Rotie blandes ofte Syrah med hvitvinsdruen Viognier for å gi vinen en tydeligere aroma. Samme gjelder hos den Australske produsenten Clonakilla.

• GSM er en betegnelse på en kjent kombinasjon med tre druer der Syrah/shiraz spiller er viktig rolle. Kombinasjonen er Grenache (G) Syrah/Shiraz (S) Mourvedre (M). Denne blenden finner man masse av i Rhone (Frankrike), California/Washington (USA), Priorat (Spania) og Sør Australia

Dette er en barsk drue og den står bak noen av de mørkeste og kraftigste rødvinene i verden. Den er POWER og KRAFT eller BALANSERT ELEGANSE, helt avhengig av hvor druen er plantet. Druen heter Syrah i Europa, USA og Sør-Amerika, men Shiraz i Australia, Sør-Afrika og Canada. Ja, du kan faktisk smake forskjellen på druen basert på om det står Syrah eller Shiraz på etiketten.

Syrah kommer ofte fra kjøligere klima og har derfor en bedre syrlighet og et tydeligere jordpreg i smak, med alder kommer kompleksiteten og smak av mørk frukt, lær og sjokolade. Shiraz er som oftest kraftigere med tydeligere preg av frukt, bær og lakris toner.

Personlig er det to områder som imponerer meg med sine viner på denne druen:

Barossa Valley (Australia) er et av de eldste vinområdene i Australia og ligger ca 60km nord for Adelaide. Det varme klima sørger for veldig modne druer og dette er grunnlaget for noen smaksbomber av noen viner med tydelig sjokolade, bær og krydder preg. Penfolds Grange, en av Australias aller mest kjente viner, er en Shiraz basert rødvin som virkelig viser hva som er mulig. Har du tilfeldigvis liggende en flaske Penfold Grange 1951 (første årgang produsert med bare 1 800 flasker), så har du en flaske til litt over 400 000 kr liggende.

Hermitage (Frankrike) er vel min aller største favoritt og viser hvordan så mye kraft kan være så balansert og elegant, selv i ung alder. Hermitage ligger i området Rhone, nærmere bestemt nord-Rhone som har noen av de beste og mest kjente Syrah vinene i verden. Selve vinmarken ligger som en bratt skråning på en topp med fantastisk soleksponering. Viner herfra viser en imponerende balanse, er super lagringsdyktige og vil utvikle seg perfekt over tid.

– Anders

Last ned PDF