Drueskolen del 4 - Pinot NoirMed Bentine og Anders

It’s a hard grape to grow…It’s thin-skinned, temperamental, ripens early. It’s not a survivor like Cabernet, which can just grow anywhere and thrive even when it’s neglected.

Kjenner du igjen dette sitatet? Det er fra en scene i filmen «Sideways» fra 2004 hvor hovedpersonen Miles forsøker å forklare hvorfor han elsker Pinot Noir. Og han overbeviste åpenbart filmens seere. Etter filmens lansering økte salget av Pinot Noir i USA med 170%!

Druen står bak de mest anerkjente og dyreste rødvinene i verden og de beste eksemplarene kommer fra de mest berømte vinmarkene i Burgund. Her til lands legger vinentusiaster seg i kø utenfor spesialpolet på Aker Brygge inntil tre uker før Burgundslippet midtvinters.

Hva er det som gjør denne druen så spesiell? Den er en notorisk vanskelig drue å dyrke men under de rette klimatiske forhold, dyrket av lidenskapelige vinbønder og tilsvarende entusiastiske vinmakere, skapes de mest elegante viner med en unik evne til å reflektere sitt jordsmonn. Vinene modnes ofte noe tid på fat og de beste vinene kan lagres i årevis. Vinene har gjerne preg av røde bær og skogbunn, har moderat tanninstruktur og er lett å matche med mat. And, kylling, sopp og torsk er blant ingrediensene som går godt sammen med Pinot Noir viner.

Vinene kan lages i mange stiler og varierer gjerne med hvor de er dyrket. I de fleste tilfeller opptrer druen alene. Burgund er opphavsstedet men kjølige områder i California, Chile, Australia og New Zealand lager fantastiske Pinot Noir viner. Og med global oppvarming viser også Tyskland og England seg frem med flotte eksemplarer av vinen.

En drue som Pinot Noir nøyer seg selvsagt ikke med å stå bak de mest anerkjente rødvinene. Den gjør seg også gjeldene i verdensberømte champagner og andre musserende viner. Da blandes den gjerne med Chardonnay og Pinot Meunier men man finner også mange musserende viner basert kun på Pinot Noir. Ønsker man det så skal man se etter de som heter blanc de noirs.

– Bentine

Last ned PDF