Konsentrert Beaujolais med historisk sus!

«To av tårnene stammer fra 1300-tallet». Vi står utenfor det majestetiske slottet Pierreux, i hjertet av Beaujolais, og beundrer det voldsomme bygget med oppsperrede øyne. «Det begynner å bli en liten stund siden Svartedauden», utbryter den ene i følget tørt. «Det ene tårnet ble brukt til å huse duer, det andre fungerte som bueskyttertårn», guiden vår peker på de to tårnene. Slik slottet fremstår i dag er naturligvis langt unna det man kunne besøke på samme tid som da det kom et skip tid Bjørgvin, men det at man kan se spor etter bygningens spede begynnelse er imponerende.

Beaujolais har lenge slitt med omdømmet siden Beaujolais Nouveau-hypen døde på 90-tallet. Folk ville ikke lenger ha de tynne, saftaktige vinene som Beaujolais ble synonymt med. Men det finnes enkelte slott som gjennom historien har vist at Beaujolais også kan stå for konsentrerte, strukturerte og fyldige viner, rake motsetningen til vinene som en gang ødela områdets anseelse. Chateau de Pierreux er et slikt slott.

Beliggende i Brouilly, den sørligste Beaujolais Cruen, produserer Chateau de Pierreux viner som beviser at Gamay er en kvalitetsdrue som er i stand til å tilvirke kvalitetsvin med riktig pleie. Kvaliteten er hos Ch. de Pierreux et resultat av nitidig arbeid i vinmarkene, et arbeid som blant annet reduserer behovet for bruk av sprøytemidler. Slottet har f.eks. ikke brukt insektmidler i markene sine de siste 20 årene, takket være nøye overvåkning av blant annet plantene, sykdomstrykk og været. Ved å være i forkant kan markene behandles der det trengs, fremfor tradisjonell dyrking der man utsetter alle plantene for den samme behandlingen enten det er behov for det eller ikke. Det er dessuten høy konkurranse blant plantene i kampen om næringen i det skrinne granittjordsmonnet, som fører til høy konsentrasjon i druene. Dette, og flere tiltak er truffet for å lage best mulig vin.

Så neste gang du har selskap, og åpner en flaske Chateau de Pierreux, kan du peke på de to tårnene på etiketten og fortelle historien om hvordan både mennesker og Beaujolais har kommet seg gjennom krevende tider, for så å reise seg på andre siden.

Vi fører to viner fra Chateau de Pierreux:
– Den røde Ch. de Pierreux Brouilly Reserve
– Den hvite Ch. de Pierreux Beaujolais-Villages Chardonnay

Last ned PDF