Produsent

Vinex Slavyantsi

Vinex Slavyantsi er en av Bulgarias mest erfarne og anerkjente produsenter og ble grunnlagt i 1926, som et privat kooperativ. Grunnet kommunismen, overtok det statlige alkoholmonopolet fra 1952 til 1995. I denne perioden var volum viktigere enn kvalitet og mesteparten av vinen ble solgt til Sovjetunionen og Øst-Europa. Etter kommunismens fall ble det mulig for vinprodusenter å kjøpe vinmarkene og produksjonsanleggene. Vinex Slavyantsi ble i 1995 kjøpt av Zheko Zhekov som i dag driver sammen med sin sønn Georgi. For å drive lønnsomt var det nødvending med stort fokus på eksportmarkedet og forbedring av kvalitet.

Slavyantsi holder til i Rose Valley som ligger sør-øst i landet, 80 km fra Svartehavet i Thracia området. Her er det svært fordelaktig klima for vindyrking. Det er kupert, med åstopper på 350 meter over havet, mild vinter og varm sommer. Grunnet Svartehavet og Balkanfjellene, er nettene på sommeren kjølige, hvilket gjør at druene får fin friskhet. Vinex dyrker en rekke forskjellige druer, men Chardonnay og Cabernet Sauvignon utgjør størstedelen av produksjonen. Totalt har de 750 hektar vinmark.

Produsenten investerer mye i infrastruktur og teknologi for å sikre best mulig forhold for vinproduksjonen. De har 4 forskjellige vinkjellere med moderne produksjonsanlegg. 85-90% av alt de produserer eksporteres til markeder i Europa, USA og Asia.

Vinex Slavyantsi tar fairtrade og sitt samfunnsansvar på alvor. I 2008 startet de Leva Foundation i samarbeid med Giertz vinimport i Sverige, som har fokus på romfolket. Prosjektet har bygget barnehager og skoler slik at foreldrene har mulighet til å arbeide. I tillegg støtter de studenter som ønsker å studere vitikultur. Målet er blant annet å skape arbeidsplasser i regionen og forhindre fraflytting inn til byene.

Produsenten er også Fair Trade sertifisert. Arbeiderne er fast ansatt, de har gode arbeidsvilkår og lønn. I tillegg investeres det i prosjekter som tar vare på miljøet.

Last ned PDF