Produsent

Louis Bouillot

Louis Bouillot var bobleskaperen i egen person

I 1877 startet Louis Bouillot sitt firma i Nuits-Saint-Georges. Han var spesielt interessert i musserende vin laget på Champagnemetoden. Hans pasjon drev ham til å gjøre store forbedringer i produksjonsprosessen – ikke bare i utvalget av de beste druene, men også i forhold til fermenteringen i flasken. Utvikling og kreativitet er fortsatt en del av filosofien 140 år etter, sammen med en dyp respekt for terroiret. Louis Bouillot er i dag kjent over hele verden for sin produksjon av Crémant de Bourgogne – viner som er en hyllest til Burgunds druesorter.

Crémant de Bourgogne har vært en Appellation d’Origine Contrôlée siden 1975. Det dekker et stort område som strekker seg fra nord til sør i Burgund, og inkluderer bl.a. Chablis, Châtillonnais, Côte de Nuits og Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Côte Mâconnaise, og inn i Beaujolais. Dermed kan det lages en rekke ulike viner som hver og en reflekterer sitt terroir. Man kan skape subtile blandinger som gir perfekt balanse for hver cuvée, og man kan få frem kvalitetene til hver druetype: Pinot Noir for frukt og struktur; Chardonnay for friskhet og eleganse; Gamay for smak; og Aligoté for livlighet…

I motsetning til andre produsenter i området, fokuserer Louis Bouillot utelukkende på musserende vin, og de blir ansett som en av de virkelige spesialistene i sitt fag. Vinmakeren, Marcel Combes, har vært hos Louis Bouillot siden 2003, og stilen hans er gjenkjennelig og gjennomgående i hele sortimentet;

Elegante og mineralske, samtidig som de har en flott fruktighet og små, behagelige bobler

Innhøstingen gjøres utelukkende for hånd. Drueklasene plukkes og legges i 20 kg kurver. 150 kg druer går med til å lage 100 liter vin. Den første fermenteringen er langsom og ved lav temperatur for å få fyldig aroma. Deretter modnes vinen på bunnfall i tank, eller i eikefat for noen av cuvéene.

Basevinen fra den første fermenteringen tappes på flaske med bunnfall og sukker. Nå begynner annengangsfermenteringen . Gjæren er selektert fra Champagne og dyrkes på vinhuset. Flaskefermenteringen varer ca. 1 måned og modning på bunnfall tar 15 måneder ved 12 grader.

Moussen som skapes forårsaker at det dannes døde gjærceller. Flaskene som ble lagret horisontalt gjennomgår en prosess der de gradvis snus opp ned slik at bunnfallet samles i toppen av flasken.  Denne teknikken kalles for remuage. I løpet av denne prosessen samles bunnfallet ved flaskehalsen. Flaskehalsen fryses så ned til minus 22 grader og danner en isklump. Flasken åpnes og pga trykket så forsvinner isklumpen ut av flasken. Ønologen bestemmer så hvor mye druesukker som skal til for å få den beste Crémant Brut, Sec eller Demi-sec.

Louis Bouillot ser hele tiden etter det som skal til for å lage den beste vinen. For noen år siden replantet de en parsell med pinot noir og chardonnay i La Côte de Nuits, kalt «En Bollery», rett imot den kjente vinmarken og slottet Clos de Vougeot i Burgund. Flere år med nitidig arbeid blant vinrankene ga den første innhøstingen i 2017 – et stort øyeblikk i vinhusets histoire, som de viser i filmen under.

Fra 1997 har Louis Bouillot vær en del av Boisset – «La Famille des Grands Vins». Her finner vi den samme pasjonen for å lage interessante Crémanter.

Last ned PDF