Produsent

Basilica Cafaggio

Håndarbeid til fingerspissene

Villa Cafaggio har historie tilbake til 1400-tallet, og den gang ble eiendommen kalt “Cahago”, som betyr “lukket, dyrket eiendom”. Vingården ligger like ved byen Panzano i Conca d’Oro (det gyldne basseng), sør for Firenze, i kommunen Greve. Dette er et av de mest prestisjefulle og naturskjønne områdene i Chianti Classico DOCG-appellasjonen, og Villa Cafaggio fremstår som en juvel blant vingårdene.

Gamle tradisjoner og god geografisk beliggenhet er ikke de eneste elementene som har gitt Villa Cafaggio god internasjonal anerkjennelse for sine viner. Filosofien bak dette vinhuset er å følge en nøyaktig prosess på alle nivåer, fra behandling av jordsmonnet, pleie av drueplantene, vinifikasjonsprosessen og flaskemodning. De driver 100 % økologisk.

Villa Cafaggio eier 60 hektar hvorav 30 hektar er vinmarker, 10 hektar er dyrket med oliventrær, og 20 hektar er skog. 85 % av vinmarkene er beplantet med Sangiovese, og 15 % Cabernet Sauvignon, litt Merlot og litt Cabernet Franc.

Vinene fra dette vinhuset er gjennomført håndarbeid. Druene blir høstet for hånd og presset forsiktig for ikke å ødelegge skallet. Dette gjøres for at man skal oppnå optimal farge på vinen og mykere tanniner. Gjæringen skjer på temperaturkontrollerte ståltanker, og deretter blir vinen lagret på eikefat. Villa Cafaggio produserer i dag 6 viner hvorav 4 av vinene er 100 % Sangiovese. Disse er en Chianti Classico, en Chianti Classico Riserva, samt de to enkeltvinmarkene San Martino og Solatio.

Villa Cafaggio er opp gjennom årene blitt drevet av benediktinermunker fra Siena, den kjente florentiner familien Nicholini, og på 1960-tallet ble de kjøpt av familien Farkas som skulle ha stedet som et landsted. I 1967 var eiendommen i så dårlig forfatning at Farkas bestemte seg for å gjenoppbygge vinkjelleren og replante vinmarkene og oliventrær.

Kun en vinmark ble holdt intakt – nemlig Solatio Basilica. Denne vinmarken er blitt replanet med nye, selekterte vinstokker som nå brukes I den spesielle Chianti Classico Riserva Solatio. Sent på 1960-tallet og på begynnelsen av 1970-tallet, gjennoppbygde Stefano Farkas Cafaggios San Martino vinmarken. 20 hektar ble replantet med fortrinnsvis Sangiovese og noe Sangiovese Grosso. Dette er vinmarken som brukes i Chianti Classico Riserva San Martino.

I 1986 plantet Stefano Farkes 4.000 Cabernet Sauvignon vinstokker (fra tre forskjellige kloner) basert på 22 år gammel toscansk Canaiolo, etterfulgt av ytterligere planting i 1991 og 1995. Disse vinstokkene produserer idag supertoscaneren Cortaccio. Den siste vinen deres kommer fra vinmarken Pruneto. Her er jordsmonnet perfekt for den franske druen Merlot, og fra Pruneto lager de noen tusen flasker med 100 % Merlot.

Vinkjelleren har kapasitet til 7.000 hl, derav er 2.300 hl på store fat (Garbellotto og slavonske), 1.000 hl er barrique og resten er ståltanker. Basilica Cafaggio har holdt et høyt tempo de siste årene med å replante de eldste vinstokkene. Det plantes mellom 5.000-7.200 vinstokker pr. hektar, slik at utbyttet av hver enkelt vinstokk blir mindre og dermed gir bedre kvalitet.

I begynnelsen av august, finner “green harvest” sted. 6 til 10 klaser forblir på vinstokken, og bladverket trimmes for å slippe til lys. Utbytte er ca. 1 kg. pr. vinstokk. Innhøstingen er veldig viktig, og druene må være perfekt modnet og konsentrerte. Temperaturkontrollert fermentering holdes under 30 grader. Vinen gjærer i ca 7 dager med ytterligere 7 til 15 dager maserasjon.

Basilica Caffagio bruker de beste eikefatene og barriques, utvalgt etter hvilken vin som skal lagres. Lagringstiden varier fra 12 måneder på slavonske eikfat for Chianti Classico til 18 måneder for Chianti Classico Riserva og supertoscanere.

Last ned PDF