Produsent

Soler-Jové

Arturo Ramos Ramos startet med cavaproduksjon i 1985. Istedenfor å bruke sitt eget navn, valgte han å bruke navnet Soler-Jové. Joan Soler-Jové var hans beste venn, og en meget kjent kunstner.

Soler-Jové er en middels stor produsent som ligger i Sant Sadurní d’Anoiai i Penedes, og drives i dag av sønnene Oscar og Alex. Alex er utdannet Enologo og har jobbet mye de siste 10-årene med å øke kvaliteten både på druene og den ferdige Cavaen.

De har siden 1985 investert og satset på produksjon av cava, og på et høyt kvalitetsnivå. Den årlige produksjonen i dag er på rundt 3 millioner flasker. De produserer i dag 5 forskjellige Cavaer fra den tørreste Brut Natur, til Brut samt Brut Reserva og storebroren som er en Brut Gran Reserva. De har også den mer sødmefulle varianten Seco.

Caves Soler-Jové vinmarker ligger i godt soleksponerte åssider med leirholdig jord med høy andel av kalk. De viktigste dyrkingsområdene rundt Sant Sadurní d’Anoiai har en gjennomsnittlig temperatur på ca 14 grader, og med en årlig nedbørsmengde på 550-600 mm. Sommertemperaturene overstiger sjelden 30 grader. Dette gir ideelle forhold for dyrking av druer til Cava.

Kunstneren Salvador Dali var avholdsmann, med unntak av Cava.

Cava er et katalansk ord som betyr “grotte” eller “kjeller”, men i vinsammenheng brukes det nå mest for å beskrive spanske musserende viner laget etter Champagne-metoden i visse spesifiserte områder.

Katalansk musserende vin ble laget så tidlig som i 1851, men røttene til cava produksjonen spores tilbake til Josep Raventos’ reise gjennom Europa i 1860. Hans besøk i Champagne inspirerte ham til å lage en spansk vin laget på samme metode som Champagnemetoden. Dengang kalte man den for «Champaña», og den ble raskt en suksess.

I 1970 gikk spanske myndigheter med på å slutte å bruke ordet Champaña – etter en fransk klage. Da ble ordet Cava tatt i bruk i stedet, og den ble DO-klassifisert i 1986 med en oppdatering i 1992. Etter 1989 er det en Denominación de Origen som definerer forskjellige opprinnelsesregioner og produksjons-metoder.

Omtrent 95% av all Cava lages imidlertid i Penedès i Katalonia, og senteret for cavaproduksjon ligger i Anoiadalen med hovedbyen Sant Sadurni d’Anoia. Jordsmonnet er kalkrikt som i Champagne og det er gravet ut lange ganger til lagringen av flasker (derav ordet cava).

En Cava kan være hvit eller rosado. Som i Champagne blandes Cava av flere druer, men de tre hoveddruene er lokale. Det gjelder de hvite druene Macabeo (Viura), Parellada og Xarel-lo. Macabeo gir aromaer og smak, Xarel-lo gir syre, mens Parellada gir eleganse og bløthet. Av de blå druene brukes Garnacha og Monastrell samt Trepart og Pinot Noir for tilvirkning av Cava rosé.

Mange tror Cava er fattigmannschampagne, men prosessen er like krevende og omfattende som den er med champagne.

Cava er i dag det største produktet etter champagne når det gjelder produksjon og salg av musserende vin på verdensbasis.

Last ned PDF