Produsent

Reichsgraf von Kesselstatt

Med en historie som strekker seg mer enn 650 år tilbake, er Reichsgraf von Kesselstatt en av de mest tradisjonelle og historiske husene i Moseldalen. Allerede i 1349 er det første dokumenterte innkjøpet av vinmark gjort av Von Kesselstatt-dynastiet. Med en lang historie med både borgermester av Trier og ledende personligheter i markedsføringen av Moselvin har Kesselstatt vært en av pådriverne for kvalitetsvin i regionen. I et brev datert 3. januar 1789 instruerte Reichs von Kröv at lokale vinbønder skulle bruke ”pure, green Riesling” i fremtidige plantinger.

Helt siden 1746 har Reichsgraf von Kesselstatt holdt til i det barokke slottet, Palais Kesselstatt i Trier. I dag har de en vinbar der som heter ”Weinstube Kesselstatt”. De flyttet produksjonsfasilitetene til Schloss Marienlay i Ruwerdalen etter omfattende gjenoppbygging.

I 1978 kjøpte Günther Reh Weingut Reichsgraf von Kesselstatt. I mange år var det hans datter, Annegret Reh-Gartner, som drev vingården. Hun tok over driften av det mer enn 600 år gamle dynastiet i 1983 og bygget det opp til å bli en av de ledende produsentene i Moseldalen. I tillegg til at Kesselstatt som produsent har vunnet en rekke priser har Annegret vunnet vinverdens Oscar, ”Vintners of the year” i 1989, samt at hun har vært nominert ytterligere to ganger, i 2001 og 2005! Gjennom de 25 årene hun styrte skuta tok hun flere viktige beslutninger for å øke kvaliteten på vinene. Blant annet solgte hun unna en del vinmark så de i dag sitter igjen med 36 ha, jevnt fordelt i Mosel, Saar og Ruwer. De vinmarkene hun mente ikke ga god nok kvalitet kvittet hun seg med! Annegret gikk bort etter en tids kreftsykdom høsten 2016.

Reichsgraf von Kesselstatt er et stolt medlem av kvalitetsforeningen VDP og var en av de første til å produsere Grosses Gewachs i Mosel. Med de klimatiske endringene de siste årene har potensialet til å produsere tørre viner i Mosel økt betraktelig. Men de unngår å lage GG-viner i kjølige årganger. Da beholder de restsødmen for å balansere den sylskarpe syren de får i sine beste vinmarker. Annegret var også advokat for VDP. Hun var gift med Gerhard Gartner som i mer enn 10 år drev Restaurant Gala i Aachen med 2 stjerner i Guide Michelin. Han var ansett som en av de beste kokkene i Tyskland. Etter han ga seg som kokk viet han tiden til sin andre lidenskap, vin, og hjalp til så mye han kunne på vingården.

Med 12 ha i hver av dalene Mosel, Saar og Ruwer, besitter Kesselstatt noen av de beste vinmarkene i regionen. For Kesselstatt, er vinmarkene de viktigste eiendelene de har. Det er her kvaliteten blir til! Christian Steinmetz er ansvarlig for vinmarkene og må ta mye av æren for kvaliteten på druene som vinmaker Wolfgang Mertes får til kjelleren. Det er en stor utfordring å få frem hver enkelt vinmarks personlighet. Alt arbeid i vinmarken er gjort for hånd og med stor respekt for naturen. I kjelleren er all vin spontanfermentert og toppvinene modnes i gamle, tradisjonelle eikefat med en lang masserasjon på bunnfallet. Ett av prinsippene til Reichsgraf von Kesselstatt er å unngå alt som heter moderne vinifikasjonsmetoder!

Last ned PDF