Produsent

La Gerla

La Gerla holder til i Toscana, nærmere bestemt i den flotte skråningen opp mot byen Montalcino; en fantastisk italiensk by som ligger på toppen av en åskam, akkurat slik du ser for deg at de gamle italienske byene lå for flere hundre år siden.

La Gerla ble grunnlagt i 1976 da Sergio Rosso kjøpte et område av Biondi Santi-familien. Han gjenskapte og restaurerte den gamle bygningen, og alt ble gjort med omtanke og nøye planlegging. I dag består eiendommen av 11,5 hektar, og de har topp moderne utstyr. De produserer totalt 70.000 flasker i året fordelt på 5 forskjellige viner. Brunello og Brunello Riserva er deres flaggskip. Alle druene La Gerla eier ligger innenfor DOCG Brunello di Montalcino.

Brunello er navnet på den lokale Sangiovesevarianten som dyrkes rundt landsbyen Montalcino. Montalcinoområdet ligger sør for Chianti Classico området, og er tørrere og varmere enn Chianti. Selve eiendommen og vinmarken til La Gerla ligger 320 m.o.h. på forskjellige sider av byen Montalcino. Det betyr at de kan hente druer fra sørsiden, nordsiden, vest og øst avhengig av hvor varm sommeren har vært, og på den måten skape de beste vinene år etter år.

Monte Amiata ligger som et skjold mot vinden som kommer fra sør-øst. Vinene som er laget på druer fra nordskråningen, som har mindre sol, modnes langsommere og får en slankere stil med stor eleganse. De kan også sies å være «kjøligere» i stilen. De som er laget på druer fra sørskråningene, der det er med mer sol og maritime vinder, blir ofte kraftigere og mer komplekse. De beste produsentene – som La Gerla – har vinmarker på begge sidene, og blander dem.

Druene blir håndplukket og stilkene fjernes. Deretter blir druene fermentert i ståltanker med skallkontakt i 2 uker. Maserasjon og lett pressing følges nøye av ønologer med det for øye å bevare sin grunnleggende filosofi – elegante viner!

Den gamle kjelleren ligger under utkikkstårnet fra 1400-tallet, som i tillegg til sin sjarm, gir ideelle temperaturforhold og fuktighet. Det er her de beste La Gerla flaskene blir lagret, og her ligger deres første årgang – nemlig 1976.

Den nye kjelleren ligger også under bakken, og her er det litt mer moderne forhold med steinvegger og naturlig luftsirkulasjon. I denne kjelleren brukes store slavonske eikefat (50-100 hl) til lagring av Brunello og Rosso. Birba lagres på små franske barrique (250 liter Vosge og Allier). 1.700 hl vin kan lagres på ståltanker. Ståltankene er utstyrt med moderne teknologi for å gi optimal temperaturkontrollert fermentering og mikro-oksidasjon.

La Gerla har 6 hektar med vinmark i Canalicchio som ligger nordøst og øst. Vinstokkene ble plantet i 1976 og i 1982, og det eneste som dyrkes her er Sangiovese Grosso, kjent som Brunello di Montalcino. Mikroklimaet er kjølig og tørt om sommeren og gir en jevn og sen modning.

Castelnuevo er på 5,5 ha, og jordsmonnet består av sand, stein og kalkstein. Vinene herfra er kraftfulle, med god struktur, og er ideelle for lagring.

La Pieve ble kjøpt av Sergio Rossi i 1998, og oppmuntret av resultatene som han hadde oppnådd på sine tidligere vinmarker, hadde han ikke i tankene at noen vinmarker kunne bli bedre. La Pieve er fremdeles en ung vinmark, men har allerede produsert interessante druer de siste årene. Druene her har stort sukkerinnhold og er veldig rike på ekstrakter. Vinene er varme, myke og med god karakter og konsentrasjon.

Gli Angeli er deres best vinmark (cru), og i toppår lages en Riserva fra denne vinmarken.

The World of Fine Wine ga 17,5 poeng til La Gerla Brunello di Montalcino 2010 som en av 5 topp Brunelloer.

Last ned PDF