Produsent

Château Sénilhac

Historien om Ch. Sénilhac som vi er kjent med går tilbake til 1766, da Jean-Baptiste Basterot, Lorden av Listran kjøpte slottet av Mademoiselle de Pichon for 1000 pounds. På 1800-tallet og frem til 1938 var slottet med sine da 3 ha med vinmark eid av familien Armand Lalande, som også eide velkjente slott som Cantenac Brown, Léoville-Poyferré, La Couronne og Moulin-Riche. Det ble gjort en omstendelig restaurering av slottet, replanting av vinmarker og planting av ny vinmark samt investering i den gamle vinkjelleren.

I 2017 ble Ch. Sénilhac kjøpt opp av den Kinesiske entreprenøren, Chi Tong, som i tillegg til Sénilhac eide 3 andre slott i Bordeaux, Ch. Larteau i Bordeaux Superieur, Clos Bel Air i Pomerol og Ch. Tour Saint Pierre i Saint-Émilion. Tanken var å kun selge vin til det Kinesiske markedet og i stedenfor tradisjonelle etiketter, valgte Chi og lage dyremotiver i gull som ble støpt inn i flaskene. Investeringen hans ble for stor og han gikk skikkelig konkurs! I 2022 ble selskapet hans med de 4 slottene solgt tilbake til franske eiere.

På Bordeaux sin venstre bredd i appellasjonen Haut-Medoc ligger eiendommen Ch. Sénilhac, mellom elven Gironde og skogen Landes som beskytter mot Atlanterhavsvinden. Rett nord for Saint-Esetphe med sine overdådige slott har eiendommen 40ha, hvor av 24ha er plantet med vinmark. Jordsmonnet her er leire med en stor andel kalkstein og noe grus. Den høye andelen leire gjør at brorparten av vinmarken er plantet med Merlot, mens de grusholdige delene er plantet med Cabernet Sauvignon. De har også to små plotter med Petit Verdot. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 25 år og den eldste plotten ble plantet i 1972.

Vinmaker hos Ch. Sénilhac, Émilien Delalande, har vært en trofast medarbeider i mange år, og selv under Kinesisk eierskap ble han værende og lage vin av en kvalitet som han alltid hadde gjort. Han kjenner hver plot i vinmarken og druene blir alltid høstet ved perfekt modning. Hver enkelt plot blir vinifisert for seg i temperaturkontrollerte ståltanker og dette er essensilelt for blendingen av de forskjellige terroirene. Etter gjæring får vinen en moding i et års tid på fat hvor de fornyer fatene hvert 3 år, så 1/3 nye fat, 1/3 med et år gamle fat og 1/3 med to år gamle fat.

Ch. Sénilhac er nå sertifisert som en HVE produsent, Haute Valeur Environnementale, eller High Environmental Value.

Fun fact, årgangene som ble produsert under Kinesisk eie har nå vanlige etiketter på flaskene, men bak etikettene er de gamle gullbelagte dyrene!

Last ned PDF