Produsent

Château Liot

Château Liot er et gammelt slott beliggende i indrefileten av Sauternes, med Ch. Climens og Ch. Doisy Daëne som nærmeste naboer. De eier 40ha med vinmark totalt, 24ha i Sauternes og 16ha i Graves hvor de lager tørre viner. Eiendommen har tilhørt familien David i generasjoner og det er i dag Jerry og Elena som sammen med sin sønn Jonathan og hans kone, Marie-Amélie som vinifiserer disse edle dråpene til oss. Jonathan er 7 generasjon som lager vin på slottet.

Vinmarkene til Ch. Liot er beliggende rundt slottet, i den yppersten delen av Barsac. Her er jordsmonnet preget av rødleire med en stor andel av kalkstein. Det er en kalksteinsåre som går ca 12 meter under bakken, så de beste vinene kommer fra vinmarker med gamle vinstokker som trekker seg godt ned i jorden. Ch. Liot har en snittalder på over 40 år på sine vinstokker! Også nærheten til elven Ciron som ligger ved enden av vinmarkene deres gir et perfekt mikroklima for utviklingen av botrytis til druene, som er essensielt for en god Sauternes. De har 80% Semillon, 15% Sauvignon Blanc og 5% Muscadelle plantet i dag.

Alle druene blir høstet for hånd og for å få perfekt modning med botrytis plukker de drue for drue og det tar nesten to måneder fra de starter med innhøstingen til de er ferdige. Dette gjør de for å få det beste ut av de botrytiserte druene. Druene presses veldig forsiktig og har et utbytte under 20hl/ha. Videre spontangjæres druene i sementtanker før vinen lagres i 9 til 12 måneder på brukte barriques, lengde avhengig av årgangen.

Med en ny og lidenskapelig generasjon som tar over mer og mer blir miljøet satt i fokus sammen med kvaliteten på vinene. De jobber mer og mer etter økologiske prinsipper og har tatt første steg med å bli HVE sertifisert fra 2020.

Last ned PDF