Produsent

Cavas de Weinert

I 2020 kåret magasinet Wine & Spirits Cavas de Weinert til å være blant de 100 beste vinhusene i verden. I tillegg ble de også rangert blant de topp tre mest prestisjefylte vinprodusentene i Argentina. 

Året var 1999 og Argentina virket fjernt for norske vinkonsumenter. Vi reiste over og besøkte Don Bernardo Weinert og hans vingård i Mendoza. En støvete flaske ble hentet frem fra dypet av vinkjelleren, grillen tent opp, og mens vi satt der og pratet og så på Andesfjellene, ble grunnlaget for et langt og godt samarbeid lagt.

Weinert har fått mye oppmerksomhet i norsk og internasjonal vinpresse, spesielt hans Malbec Estrella 1977 – en av Argentinas store stjerner!

Argentina var kjent for bulkvin av middels til dårlig kvalitet. Vinmarker i Argentina var rimelige i forhold til andre land. Vanntilførselen fra de høye Andesfjellene ble forbedret med kanaler gjennom vinmarkene. Med vann og bedre kunnskap opplevede landet en boom av produsenter. En av de med midler, pågangsmot og vilje var Bernardo Weinert, som hadde gjort stor suksess i transportbranjsen. Han satset hele formuen på et kort: Vineiendommen Cavas de Weinert, som han kjøpte på 1970-tallet.

Han hadde sterkest tro på druen Malbec. Hans ønske var å lage en vin i verdensklasse, og inspirasjonen hentet han fra Bordeaux. Det store skiftet skjedde i 1977. Den kjente amerikanske vinjournalisten Robert Parker var på besøk i Mendoza, og smakte seg gjennom alle vinene til Cavas de Weinert. I sin anmeldelse av 1977-årgangen av vinen Estrella, omtalte Parker vinen som sin personlige husvin. Det amerikanske markedet reagerte spontant, og dollarene strømmet inn. Dermed kunne Don Bernardo fortsette sin drøm om å lage kvalitetsvin, eller – med hans egne ord – tilrettelegge for at de kan bli født.

I 1996 ansatte han den sveitsiske vinmakeren Hubert Weber, og han har utvidet porteføljen med prisgunstige viner i en mer fruktig og rik stil. Hubert Weber flyttet fra Sveits til Mendoza fordi han hadde smakt en av Cavas de Weinerts viner – og dette var noe han ville jobbe med! Han bor fortsatt i Mendoza, med kone og barn.

Terrenget omkring Weinerts vinmarker er kupert, og ligger mellom 850 og 900 m.o.h. Jordsmonnet er steinete og rikt på sand, og klimaet er mildt til å være i denne høyden; 10-15 grader om vinteren og 20-25 grader om sommeren. Det er mindre enn 200 mm årlig nedbør. Hubert Weber begrenser allikevel vanningen av de 40 hektar med vinmarker til et minimum. Dette for å sikre at kvaliteten på druene blir best mulig, i motsetning til å vanne slik at avlingen blir størst mulig. Eiendommen har en produksjon på 780.000 flasker pr. år.

Cavas de Weinert er en av få produsenter som ikke bruker ståltanker til gjæringen. All vin gjæres enten i epoxybelagte sementtanker, eller i store eiketønner. I kjelleren finner man vakre, gamel, store, franske eikefat på 2.000-6.000 liter. Rødvinene får ulik fatlagringstid etter kvaliteten på vinen. Malbec Estrella 1997 ble lagret over 12 år på fat før den ble tappet på flaske!

Last ned PDF