Produsent

Casa Santos Lima

Jose Luis Oliveira Da Silva var en ung fremadstormende bankmann med base i London, da livet tok en uventet vending. Han valgte å gi slipp på sin karriere i banken og reiste hjem til Portugal. Etter noen måneder i tenkeboksen, bestemte han seg for å overta familiens vingård i Alenquer. Som 4. generasjon i dette familiedrevne selskapet, har han bygget opp Casa Santos Lima til å bli en av de mest toneangivende vingårdene i Portugal.

Da han overtok i 1990, begynte han arbeidet med å plante nye vinplanter. Over 120ha er er blitt plantet med de beste portugisiske druevariantene. I dag har de over 50 nasjonale- og internasjonale druetyper.

For å møte det store veksten, utvidet han for noen år siden med et fantastisk nybygg i moderne stil, der både produksjon, administrasjon og besøkssenter fikk plass. Bygget er en arkitektonisk perle som figurerer i boken om vingårders arkitektur.

Casa Santos Lima ligger i Alenquer, ca. 45 km nord for Lisboa, i regionen Estremadura. Dette er den mest prestisjefylte DOC appellasjonen i området. I 2009 byttet man appelasjonen til regionen fra Vinho Regional Estremadura til Vinho Regional Lisboa. Dette ble gjort for å unngå forveksling med den spanske vinregionen Extremadura, og for å styrke tilknytningen til Lisboa.

Casa Santos Lima har flere eiendommer – såkalte Quintas – som dekker et område på totalt 280ha, hvorav over 180ha er vinmarker. Vinmarkene ligger i et kupert landskap på mellom 110 til 220 meter over havet. Soleksponeringen er ypperlig, og en mild havbris kommer fra Atlanterhavet som ligger 25 km unna. Gjennomsnittlig nedbør er ca 700mm og inntreffer mellom oktober og april. I juni til september er det tørt og med en gjennomsnittlig temperatur på 21-22 grader. Dette gir vinplantene en balansert modenhet som igjen gir kvalitetsdruer.

Jordsmonnet er dominert av leire og kalkstein fra jurassisk tid (65 millioner år siden), og det er funnet flere eksemplarer av maritime fossiler og til og med dinosaurspor.

Familietradisjonene står sterkt, og det er en opplevelse å besøke den flotte vingården – både det hjemmekoselige, opprinnelige bygget, som til og med har eget kapell, og det flotte nybygget som er lagt i respektfull avstand til det tradisjonsrike gamle bygget, og delvis er bygget inn under bakken for at det ikke skal dominere i landskapet.

Casa Santos Lima lager vin av høy kvalitet, med ren frukt som et gjennomgående tema. Jose Luis har sans for nyvinninger, og han tok sjansen på bag-in-box som første portugisiske kvalitetsvinleverandør. Han har også utviklet viner som få klarer å matche når det gjelder god kvalitet til overkommelig pris og kvalitet. Det var ikke uten grunn at Casa Santos Lima ble kåret av Wine Spectator til «Best Winery for most value wines» i 2013.

Last ned PDF