Produsent

Vinhos das Merces

En norsk drøm og et godt liv i Portugal!

Fra vingården Quinta das Merces får vi vinene med navn Aune Lohmann. Navnet kommer fra de to ildsjelene bak vinen; norske Roar Aune og tyske Petra Lohmann. Roar Aune kommer opprinnelig fra Trondheim og jobbet i mange år som skredder i motebransjen. For noen år siden kjøpte han vingården Quinta das Merces i Dão, Portugal, sammen med partneren Petra Lohmann. Med ønologen Virgilio Loureiro på laget skapes regionaltypiske viner, både røde og hvite, med sublim frukt. Roar Aune og Petra Lohmann står selv for alt arbeid i både vinmark og kjeller.

Roar Aune ble betatt av Portugal allerede på 1970-tallet. Kjærligheten til landet, menneskene og naturen har bare vokst de siste 40 årene. Han deler sin pasjon med Petra Lohmann. Hun har bodd mer enn 20 år i en liten vinregion og har kjent på rytmen ved vinproduksjon.

Vingården Quinta das Merces er bygget på århundreder gamle ruiner sør i Dãoregionen. Stedets historie kan følges bakover til den gang romerne brakte med seg «vinkunsten» til landet. Gården var i tidligere tider en av de større gårdene i landsyben og har sin egen vannkilde. En viktig del av filosifien er å søke å utvikle naturens eget bio-mangfold, samt å dyrke og produsere vin med så lite inngripen som mulig. De bruker tradisjonelle lokale druer som er dyrket økologisk.

Dão er en av de eldste vindemarkasjonsområdene i Portugal, og ligger omtrent midt mellom Lisboa og Porto, midt i hjertet av landet. Vinplantene står i godt drenert jord på granittgrunn, mellom 200 og 900 m.o.h. Klima og jordsmonn er perfekt til å produsere finere, elegante viner.

Regionen er hjemstedet til flere dusin forskjellige lokale druesorter. De fleste vinene produseres av Touriga Nacional, Tina Roriz; Jaen, Alfrocheiro Preto og Encruzado. Rødvinene fra Dão har – grunnet lang skallkontakt under maserasjon – mye tanniner og aroma. Hvitvinene er fruktige, friske og mineralske. Encruzado er den viktigste hvite druen, men ofte blandes den med Malvaisa Fina og Bical.

Dão blir ofte kalt Portugals Burgunder. Ikke fordi det er noe fysisk geografisk likhet,  men på grunn av likhet i vinstilene. Som rød Burgunder viser en god rød Dão subtilitet og finesse fremfor styrke og kraft, godt hjulpet av naturlig syrlighet fra druene. Disse vinene kan variere fra lette, pepperaktige og krydrete til mer fyldige og fruktige. Men der er nesten alltid en herlig smidighet, klarhet og fruktighet. Det rustikke eksisterer fortsatt,  men det er en klar vinkling mot moderne, mer fruktige viner, og med tydelig portugisisk karakter.

En av hemmelighetene til denne individualiteten er de før nevnte lokale druesortene. Vinene produseres kun med de urgamle portugisiske druesortene!

Last ned PDF