Produsent

Veholt Mikrobryggeri

«Vi er små, og vi vil forbli små» – Jan Halvor Fjeld, Norgesmester i hjemmebrygging

Veholt er navnet på gården som har vært i familiens eie siden 1850. Gården var tidligere eid av Solum Kirke og var et presteenkesete på slutten. Bryggeriet startet opp i januar 2014 med et engelsk brygghus fra Elite Stainless Fabrication på 409 liter. Senere har Veholt Mikrobrygg også kjøpt inn to tanker fra Zhongde i Kina, på hhv 500 og 850 liter.

Jan Halvor Fjeld er tidligere hjemmebrygger med en rekke priser på samvittigheten. I 2009 vant han begge klasser i Norbryggs juleølkonkurranse. Han ble Norgesmester i hjemmebrygging i 2010, med 2 gull og 2 sølv. Den ene gullmedaljen var for Humlehelvete som også fikk sølv i det Skandinaviske mesterskapet. Dette ølet blir brygget på Nøgne Ø som Two Captains. Den andre gullmedaljen i Mørk Ale klassen var en Westcoast Amber Ale, nå omdøpt til Jimmy Red, India Red Ale. Jimmy var kallesignalet til Jan Halvors gamle skvadron 338 SQD Ørland. Han var Jimmy 31. Når de fløy formasjon brukte de en farge, som Jimmy Red. Lederen var Jimmy Red 1 osv.

I 2011 tok han også gull i juleølkonkurransen, i klassen spesialøl, med et bockøl på 9,5%. Han tok da den lure beslutning om å legge opp som konkurransebrygger mens han fortsatt var på topp.

Jan Halvor har blitt en kultperson blant hjemmebryggere i Norge, og hans øl er blant favorittene til ølnerdene. Frem til nå har han kun tappet på kegs og solgt til restauranter, men endelig er ølet tilgjengelig på flasker på Vinmonopolet. Tappet for hånd, 1 og 1 flaske. Dette er håndverksbrygg!

Last ned PDF