Produsent

Aresti

Aresti er en familieeid vinprodusent med en historie som strekker seg tilbake til 1951, da Vicente Aresti Astica kjøpte vingårdene Bellavista og Micaela i Curicó Valley. Han utvidet raskt med San Miguel de Ablemos og dyrket Sauvignon Blanc, Merlot og Carignan. Vincente jobbet samtidig i Tucapel Rice Company men reiste ukentlig ut til vingårdene for å lære mer om dyrking og produksjon av vin. Han utviklet en stor lidenskap for vin som fulgte med han livet ut.

Med disse første eiendommene hadde Vincent Aresti 300 hektar med vinplanter, men på 1960 tallet satte myndighetene i gang flere landbruksreformer hvor de eksproprierte eiendommer. I løpet av disse reformene, mistet Vincente store områder og satt til slutt igjen med kun 27 hektar, blant annet på Michaela eiendommen. Totalt eksproprierte myndighetene 6,4 millioner hektar, og betalingen grunneierne fikk, var langt lavere enn eiendommenes verdi. Vincente bestemte seg for å satse videre med den lille erstatningen han hadde fått, og bygget en et produksjonsanlegg på Michaela. Etter regjeringsskifte i 1973, ble det mulig å kjøpe tilbake eiendommer som hadde blitt ekspropriert. Sakte men sikkert kjøpte Vincente tilbake noen av sine gamle eiendommer og noen nye.

Det var hovedsakelig hvitvin i store volumer som ble produsert, men med nedgangstider og økonomisk krise i landet på 1980-tallet gikk konsumet drastisk ned, og produksjonen var langt høyere enn etterspørselen. Det ble derfor nødvendig å gjøre investeringer for å bedre kvalitet for slik å kunne tilby et konkurransefortrinn. Vincente ønsket å gå bort fra bulk vin og heller fokusere på å produsere flasker under eget varemerke. I 1998 utvidet han produksjonsfasiliteten med tappelinjer og året etter tappet han sin første årgang på flaske. Denne kom på markedet i 2000. På samme tid utvidet han også staben for å jobbe mer mot det internasjonale eksportmarkedet og han reiste selv rundt på messer omkring i verden. Også myndighetene så verdien av vin som eksportvare og delte landet inn i forskjellige appellasjoner. Vincente sine vinmarker ble innlemmet i appellasjonen for Curicó Valley.

Curicó valley ligger 200 km sør for Santiago. Området er karakterisert av middelshavklima, lange tørre perioder samt stor forskjell i temperaturen på dagtid og nattetid. Disse faktorene gir svært gunstige vilkår for dyrking av vindruer da druene får modne sakte og slik utvikle komplekse aromaer og flott syre.

Viña Aresti har i dag fire forskjellige eiendommer i Curicó Valley, som til sammen består av 1.100 hektar. Ca. 300 av disse er beplantet med druer. Total produksjon ligger på 8 millioner liter i året og vinene eksporterer til mer enn 35 land.

På Bellavista, som har 52 hektar dyrket vinmark, ligger også hovedkontor, kjelleren og tapperiet. Peñaflor, med 92 hektar, er vingården som ligger nærmest Andesfjellene hvor det er et noe kjøligere klima. Michaela, med sine 53,7 hektar, ligger som den eneste av vinmarkene nord for Claro River. Her ligger de eldste vinplantene, bestående av Cabernet Sauvignon som ble dyrket i 1951. La Reserva er den største med 96,6 hektar.

I vinmarkene dyrkes det i dag en rekke druetyper; Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Pinot Noir, Gewürztraminer, Chardonnay, Semillon, Syrah og Cabernet Franc.

Etter at Vincente døde i 2012, tok hans to døtre, Ana María og Begoña over. De hadde allerede vært involvert i driften over lang tid og har som sin far en stor lidenskap for vin.

Last ned PDF