Hvite vinterviner

Chardonnay druen er plantet i alle verdenshjørner.

Flere av verdens beste viner er fremstilt av druesorten Chardonnay. Dette er også grunnen til at de fleste av oss er kjent med nettopp denne druen. I vinregionene Burgund i Frankrike er Chardonnay nærmest enerådende på hvitvinsfronten. Men selv om druesorten er utbredt, har dette absolutt ikke resultert i uniformerte hvitviner.

Chardonnay har den fantastiske egenskapen at den utvikler seg forskjellig i ulike deler av verden. Dette kommer tydeligst frem i Burgund i Frankrike. Hvitvinen nord i Chablis dufter ofte av hav og mineraler, mens toppvinene i sentral Burgund gjerne har dufter av smør, nøtter og hvite blomster.

Trolig ligger mye av forklaringen på dette i jordsmonnet. Men klima og ulike produksjonsmetoder spiller naturligvis også en viktig rolle. Denne uken har jeg valgt ut et bredt spekter av kvalitetsvin fremstilt av Chardonnay druen. Husk at flere av disse vinene smaker fortreffelig til vintersesongens torskeretter. God smaking!

Oppleves frisk og ren i munnen!

Edvard Skramstad, VG

Produsenten holder til i Chablis i Burgund. Ettersom denne hvitvinen også inneholder Chardonnay-druer utenfor Burgund, kan den ikke selges med Burgund på etiketten. Dufter av epler, sitrus og hint av mineraler. Oppleves frisk og ren i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur 8 til 10 grader. Server til fiskeburger eller fiskesuppe.

Last ned PDF