Mange gode nyheter i hyllene i mai!

I Vinmonopolets nyhetsslipp i mai har vi hele 17 nye produkter, i tillegg til diverse årgangsendringer. En av årgangsendringene fikk 5 stjerner – max score – av Master of Wine, Arne Ronold, i Vinforum. Det var J. Moreau & Fils sin 1er Cru Vaucoupin, 2008-årgang. Her trekker vi frem noen av våre nyheter:

Vi introduserer blant annet en hvit Bag-in-Box fra Bordeaux. Det finnes få slike på polet, og denne her er tappet på slottet Château d’Haurets til ære for det norske markedet – hvor omtrent halvparten av all vin selges på Bag-in-Box.  Denne hvite Bordeauxen, basert hovedsakelig på Sauvignon Blanc, finnes også på flaske. Og samme slott leverer en rosévin på flaske også.

Andre gode nyheter fra Bordeaux, er hvitviner fra anerkjente slott som Château Larrivet Haut-BrionChâteau Picque Caillou og Château Chasse-Spleen.

Og så har vi noen fantastisk gode 1er Cru fra Bouchard Âiné & Fils i Burgund.

Det er mye energi i en tom flaske!

Miljøsmart emballasje på vår Bonne Bouteille Chablis

Bonne Bouteille betyr noe sånt som en god, vennlig flaske. Dette er en PET flaske. Den er liten og lett, i tråd med Vinmonopolets satsing på miljøsmart emballasje. Elegant er den også, både av utseende og innhold. Vinen er et miljøvennlig prosjekt fra René Clémant i samarbeid med Boisset, hvor de bl.a. har brukt vinmaker Lucy Depuydt fra J. Moreau. De jobber etter økologiske prinsipper. Dette er en ren, frisk, mineralsk chablis, kun ligget på ståltank.

PET flasken resirkuleres sammen med vanlig plastavfall. Det at flasken er laget av plast i stedet for glass, sparer derved miljøet for CO2-avtrykk. Besparelsen går både på produksjon og transport. Det er mer energikrevende å produsere glassflasker enn plastflasker. Ulempen er at plast er laget av fossil råvare, men på sikt når flasker av bioplast er mer tilgjengelig, er det helt klart mest bærekraftig. Når det gjelder transport, vil man med PET-flasker transportere betydelig mindre vekt.

Et kupp av en vin!

J. Moreau & Fils Chablis 1er Cru Vaucoupin 2008

Vi må bare ta med denne 1er Cru’en fra J. Moreau & Fils; Vaucoupin. Ny årgang er 2008, og i samarbeid med produsenten ønsker vi å løfte frem dette produktet gjennom en solid priskampanje. Vinen er nå satt ned over 100 kr, og koster kun kr. 239,90. 5 stjerner i Vinforum!

Lucie Depuydt er vimakeren bak denne vinen. Hun har studert kjemi, hun har en imponerende kunnskap om jordsmonnet, og hun tilbringer mye tid i vinmarkene. Hennes filosofi som vinmaker er tydelig:
«Mitt mål er å beholde det aromatiske potensialet i druen, og å bringe frem uttrykket og karakteristikken til terroiret…». Lucie Depuydt ønsker altså ikke at vinene skal gjemmes bort bak eik, og de fleste vinene lagres på ståltank. Resultatet er rene, syrefriske og klassiske viner.

Og så må vi trekke frem Paul Weltner, en ung og dyktig vinprodusent i Franken i Tyskland. Han har fått strålende skussmål for sitt arbeid, og nå fra mai har han flere gode viner i tilgjengelig på Vinmonopolet.

«Det er liten tvil om hvem som lager de beste vinene i Franken for tiden»

Master of Wine, Arne Ronold, i Vinforum, med henvisning til Paul Weltners viner

Har du lyst på noe annet enn vin? Da er Pedrino Spritz vel verdt å prøve. Noe av det hotteste på Londons utesteder for tiden. Fiks ferdig blandet i en liten, kul flaske.

Eller hva med en økologisk variant av Aperol Spritz? Den blander du selv med Pizzolatos produkter. Pizzolato er en italiensk produsent som er både økologisk og vegan sertifisert. Bland 4 cl Pizzolato Aperitivo BioLive med 6 cl Pizzolato Brut Biologico, litt club soda, isbiter og en appelsinskive! Pizzolato BioLive er laget av konsentrert juice fra lime, solbær, eple og gulrot, urter og sukker.

Litt om Vinmonopolets system for produktlansering:

Vinmonopolet har et bredt sortiment med over 20.000 produkter. Det er de beste produktene i forhold til kvalitet og pris som blir tatt opp i vareutvalget. Med jevne mellomrom kommer nye varer inn i sortimentet. Noen kommer inn i det såkalte basisutvalget, det vil si at de er å finne i polets hyller. Andre er i bestillingsutvalget, og kan etter en kjapp telefon til 22 01 50 00, plukkes opp i den butikken du ønsker etter et par dager.

Vinmonopolet har også et såkalt testutvalg, der utvalgte produkter er tilgjengelige i de 59 største butikkene i seks måneder. Om de viser seg å være populære og oppfyller visse salgskriterier, går de inn i basisutvalget.

Last ned PDF