Får du tak i ferske norske kamskjell nå er du heldig. Det er nå de er på sitt aller beste. Freser du de riktig trenger man egentlig ikke mye annet enn en skvis sitron. Men om man vil imponere litt ekstra kan det være enda bedre med en spennende saus til. Denne er virkelig å anbefale.

Kamskjell med brunet smør og kapers

(forett til fire – seks personer)

  • 6 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stort kamskjell med skjell per person
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 2 ss hakkede kapers
  • 2 ss sitron zest (kun det gule på skallet)

Trikset for å steke kamskjell riktig er å sørge for at panner er skikkelig varm.. Hvis varmen ikke er høy nok er det fort gjort å oversteke de, noe som gir et gummiaktig og trist resultat.

1. Begynn med å brune smøret på lav varme i en tykkbunnet kjele. Når det lukter nøttete og fargen er gyllen tar du kjelen av platen og heller innholdet over i en egnet bolle for å stoppe kokeprosessen. Vær forsiktig, det svir seg raskt.

2. Samtidig renser du kamskjellene – fjern innmat og gonade, skyll kamskjellet i kaldt vann og tørk det godt med kjøkkenpapir. Vask skjellene godt om du ønsker å bruke de til servering.

3. Varm oljen i en non-stick panne til den er ordentlig varm. Tørk kamskjellene igjen, før du har de i pannen med den flate siden ned. Stek de gylne i 2-3 minutter per side. Ha de over på en varm tallerken.

4. Hell av oljen fra pannen og ha vinen i. La vinen koke ned til det er ca 2 ss med veske igjen.

5. Skru av varmen å ha brunet smør, hakket kapers og sitron zest i. Spinn pannen rundt for å kombinere det hele.

6. Plasser kamskjellene tilbake i varme skjell eller tallerkner – hell sausen over og server med en gang.

Vintips: Vi anbefaler å prøve en riesling fra den franske produsenten Schlumberger i Alsace eller fra tyske Wageck i Pfals til denne retten. Portugals lett tropisk svar på riesling Alvarinho vil også fungere godt. Solar das Boucas lager et perfekt eksemplar. Dersom musserende er å foretrekke vil en Cava fra Soler-Jóve eller Deutz Champagne være supert.

Bon apetitt!

 

 

 

Last ned PDF