Julematen krever litt spesiell oppmerksomhet når du skal velge vin. Vi tar for oss de vanligste rettene, og kommer med et noen smakfulle anbefalinger.

Som en tommelfingerregel, vil frisk drikke stå seg godt til fet mat. Og med kraftige smaker, er det lurt med god konsentrasjon på vinen.

Er det pinnekjøtt på menyen? Da skal vinen hanske opp med både mye smak, fett og salt. Her passer det godt med en Riesling som har god konsentrasjon, friskhet og litt sødme. Weingut Wageck er en tysk produsent som leverer akkurat dette. Han har flere gode viner på det norske markedet, og vi anbefaler hans enkeltvinmarksvin Schützenhaus. Selve navnet på vinen er oppkalt etter et lite hus i vinmarken som pleide å gi ly og beskyttelse til gjetere i området. Uten at dét er et smaksargument, så glir det jo godt inn i julens fortellinger. Wageck har også andre Rieslinger å by på, i ulike prisklasser. De finner du i bunnen av artikkelen. På rødvinsfronten, er Pinot Noir eller Sangiovese gode alternativ. På ølfronten kan vi anbefale Lederer.

Bouchard Aîné & Fils har funnet frem noen godsaker fra dypet av vinkjelleren...

Ribben er også fet og god, og den har gjerne svisker eller epler som tilbehør. Også her passer Riesling godt om du ønsker hvitt. Domaine Schlumberger er en annen spennende produsent i så måte. Vil du ha rødvin, kan du gå for en Barbera eller en Pinot Noir. Vi har et lite kupp av en vin å anbefale for sistnevnte drue: Réserve du Centenaire 1997 fra Bouchard Aîné & Fils. Det er en hemmelighet med denne vinen: Her har produsenten tatt en runde i dypet av vinkjelleren og funnet frem til noen eldre kvalitetsviner. De har valgt å deklassifisere disse vinene (det er strenge vinlover Frankrike…) slik at de selges som regional Burgundvin, og ikke spesifisert på kommune, eller village, som de gjerne bruker i Frankrike. Deklassifiseringen innebærer at prisen synker mens vinen er av samme høye kvalitet. Bak denne vinen skjuler det seg en Vosne-Romanée, der 1997 var et svært godt år…

Mange spiser også kalkun i juletiden. Et magrere kjøtt, med mer nøytral smak, gjør at Chardonnay passer godt til. Hvis du vil ha noe rødt i glasset, er vi ikke i tvil: Gå for italienske Villa Cavallo! Den har fått knallkritikker av vinjournalistene.

Villa Cavallo er blant høstens beste vinnyheter i følge Merete Bø, vinjournalist i Dagens Næringsliv

Eller hva med torsk? En tradisjonell julerett, kanskje særlig på vestlandet. Juletorsken har en mild smak. Barbera eller Pinot Noir passer godt til. Tidligere nevnte Weingut Wageck har også noen flotte Spätburgundere, tilsvarende Pinot Noir. Har du en smørsaus til torsken, og ønsker hvitvin, prøv Chardonnay, eller kanskje en hvit Bordeaux? Du finner noen forslag i bunnen av denne artikkelen.

Og når vi først er inne på fisk… Til lutefisken anbefaler vi en frisk og smaksrik drikke for å matche tilbehøret, som gjerne er fett, salt og søtlig. Igjen er vi tilbake til Riesling fra Weingut Wageck, der har vi flere anbefalinger i ulike prisklasser, fra deres toppvin Schützenhaus, til Wageck Kalkstein Riesling – en frisk og god vin som er i Vinmonopolets basisutvalg. Ønsker du øl, er belgisk saison en vinner! Oslobaserte St. Hallvards har et godt alternativ i så måte: Snipp-Møller. Da får du historien om Albert Møller på kjøpet – en velkledd byoriginal som levde i Oslo på 1800-tallet. Kallenavnet hans var resultat av et veddemål, der høyden på snippen stod på spill. Han holdt sin del av veddemålet og gikk med høy krage resten av sitt liv.

Ønsker du et mer utradisjonelt vinvalg i en tid som ellers fylt med mange tradisjoner? På grunn av syrestrukturen går musserende vin svært godt til mye av julematen! Vi anbefaler Crémant fra Louis Bouillot, eller Champagne fra Deutz.

Last ned PDF