Sommerfuglene i Camparos vinmarker et et synlig bevis på deres økologiske drift

Camparo er en italiensk vinprodusent som alltid har benyttet en naturlig tilnærming til sin vinproduksjon. Lenge før økologisk drift ble et kjent begrep, har man latt naturen gi retningslinjene for dyrking og drift.

I 2000 besluttet Mauro Drocco – 3. generasjon hos Camparo –  å formalisere dette ved å bli organisk sertifisert. Samtidig lagde man nye etiketter, der sommerfugler er det iøynefallende fellestrekk. De vakre sommerfugletikettene er et visuelt symbol på at naturen står i høysetet. Flagrende sommerfugler er nemlig en indikator på et sunt biologisk mangfold.

"Vi synes sommerfuglenes elegansepasser elegansen til våre viner"

Mauro Drocco, 3rd generetion of Azienda Agricola Camparo

Hos Azienda Agricola Camparo gleder man seg over alle sommerfuglene som flagrer over vinmarkene. De tar bilder av sommerfuglene og finner ut hva de heter. Noen av disse blir igjen tegnet og gjengitt på etikettene.

På vinene som selges i Norge, finner vi sommerfuglene Vanessa Atalanta (Camparo Barolo Boiolo DOCG), Vanessa del Cardo (Camparo Nebbiolo d’Alba DOC) og Macaone (Camparo Barbera d’Alba DoOC). Camparo prøver å velge sommerfugler som de mener passer til vinenes karakter.

Vanessa Atalanta, som vi finner på Barolo-vinen, har mørke vinger med røde kanter og hvite flekker. Den kalles gjerne Admiral, et navn den fikk av den engelske entomologen James Petiver allerede i 1699. Han grupperte de artene som har et farget bånd midt over framvingen som «admirals», kanskje fordi de minnet om uniformsbånd.

Admiraler tar gjerne til seg næring fra nedfallsfrukt om høsten. Hvis fruktsaften inneholder alkohol, kan sommerfuglene bli lettere påvirket og lette å fange.

Admiralen finnes ikke bare i de italienske vinmarker. Den reiser nordover på våren, og legger egg blant annet i Norge. Om høsten kan man se de vakre admiralene langt mot nord.

Camparo sommerfugletikett Barolo

Vanessa del Cardo, som er på Nebbiolo-vinen til Camparo, blir med sine vakre farger også kalt «Den malte frue». Den har en merkelig vane med å fly rundt i en slags skrueformet bevegelse. Sommerfuglen er blant de mest utbredte og  finnes på nesten alle kontinenter. Forskning antyder at de bruker solen til navigering og trenger klar himmel for å orientere seg.

Camparo sommerfugletikett Nebiiolo d'Alba

Macaone, som er på Barbera d’Alba vinen til Camparo, kalles Svalestjert på norsk. Sommerfuglen finnes på hele den nordlige halvkule. Visste du forresten at sommerfuglene ikke har lunger, men puster gjennom små hull i hudskjelettet?

Camparo etikett Barbera d'Alba

Azienda Agricola Camparo holder til i Langhe, i Piemonte. Nå er det tredje generasjon som dyrker økologisk vin og hasselnøtter her. Eiendommen strekker seg utover åssidene rundt byen Diano d’Alba, La Morra og Grinzane Cavour – de beste områdene i Langhe.

Våre produkter fra denne produsenten

Last ned PDF