Våre produsenter kan by på både gamle vinslott og helmoderne bygg. Bli med på en arkitektonisk vintur!

Portugisiske Casa Santos Lima og italienske Pietro Cassina er eksempler på ny og moderne arkitektur i vinmarkene. På den mer tradisjonelle siden, er det mye å ta av. Vi trekker frem franske Deutz – en ærverdig Champagneprodusent som holder til i et vakkert, historisk bygg. Videre tar vi med praktbygget Villa Serego, der italienske Santa Sofia holder til. Vinslottet til Michel de Montaigne er også en opplevelse.

Hos Casa Santos Lima er det en fascinerende kombinasjon av gammelt og nytt

Hos Casa Santos Lima ligger den gamle, hjemmekoselige familiegården på et høydedrag og ser utover buktende vinmarker. Gården har vakre rom, med mye ornamenter – og den har til og med et eget kapell der familien har feiret flere brylluper og barnedåper. Huset ble i sin tid tegnet av arkitekten António Lino. Bygget ble ferdigstilt i 1930-årene og er et fint eksempel på den tidens arkitektur.

Med iherdig jobbing fra dagens eier, Jose Louis Oliveira da Silva, har vinproduksjonen vokst jevnt og trutt. Til slutt var et nybygg helt nødvendig for å fortsette å levere de gode, portugisiske vinene til både hjemmemarkedet og resten av verden. Nå har det vakre, hjemmekoselige huset som alltid har stått der, fått selskap av et moderne bygg tegnet av arkitekten Miguel Passos de Almeida. Bygget sikret dem plass i boken «Vinhos com Arte – The Art of Portuguese Wine Estates», som bl.a. skriver: «Bygningens linjer gir harmoni og balanse, interiør og eksteriør er perfekt tilpasset landskapet som rammes inn – et flott eksempel på estetisk kvalitet og god smak.»

Et annet moderne bygg, med en helt annen utførelse, form og størrelse, finner vi i Italia. Arkitekten Pietro Cassina fikk det han betegner som et kall fra sine forfedre. For 10 år siden forlot han sin arkitektkarriere og flyttet tilbake til Lessona, der han har vokst opp. Familien hans har i generasjoner vært involvert i vinbransjen, og ifølge Pietro selv, har han et vinkromoson i kroppen. Alle sparepengene hans gikk med til å kjøpe 6ha med vinmark, samt å bygge opp en vingård – naturlig nok tegnet av han selv.

Det runde bygget til Pietro Cassina var svaret på et ønske om å se ut på landskapet uten å bli avbrutt av hjørner

Et ønske om helhet ligger altså til grunn for den runde formen til Pietro Cassinas vingård. I restauranten som befinner seg i første etasje, har man 270 graders utsikt! De siste 90 gradene med utsikt, kan man også få med seg – bak den gjennomsiktige veggen mot kjøkkenet og kokkenes arbeid der.

Som både arkitekt og vinbonde, har Pietro Cassina lykkes i å forene estetikk med det praktiske. I kjelleren ligger vinfatene på rekke og rad, men de svinger naturlig med bygget og du må vandre langs dem for å til slutt komme til enden. Bygget inneholder også to parallelle «fosser», som skaper en fuktighet som flyter over mot vinfatene når det trengs. Det hele er kunstferdig utsmykket med LED lys i ulike farger. Videre har Pietro Cassina tatt tyngdekraften med i planleggingsfasen, slik at han slipper å bruke elektriske pumper for å flytte på vinen, og dermed unngår å stresse vinen, som han selv sier. Denne løsningen krever en viss bygningshøyde. Da arkitekten i ham ønsket at bygget skulle gli fint inn i landskapet, ble den nødvendige høyden skaffet ved å grave seg ned i bakken fremfor å bygge opp i høyden. Rundt bygget er det plantet villvin, som skal få vingården til å gli enda mere inn i naturen som ligger rundt.

Om vi holder oss i Italia litt til, er det verdt å få med seg bygget der Azienda Agricola Santa Sofia holder til. Villa Serego er tegnet av den kjente arkitekten Andrea Palladio; en arkitekt som har flere bygg på UNESCOs verdensarvliste. Praktbygget Villa Serego ble påbegynt i 1560. Det var adelsmannen Marcantonio Serego som fikk oppført bygget på sin eiendommen i Valpolicella. Bygget er blant annet kjent for sine rustikke kolonner, det vil si at overflaten er behandlet for å se mer ruglete ut enn den mer typiske, jevnere bygningssteinen. Kolonnene står i jonisk orden, utviklet i Hellas ca 600 år f.Kr.

I Frankrike finnes mange ærverdige vinslott. Ett av de mer hjemmekoselige tilhører Champagneprodusenten Deutz. Det ligger i den historiske landsbyen Aÿ, i hjertet av Champagne. Aÿ er en av 17 Grand Cru klassifiserte kommuner i Champagne. Den fantastiske eiendommen i tradisjonell stil, ligger over kjelleren hvor Deutz lagrer sine viner. De har 3 km med kjeller, i kalkholdig jord, som gir naturlig perfekt temperatur og luftfuktighet.

3 kilometer med vinkjeller...

Det var arkitekten Edouard Lamy som tegnet Champagne Deutz’ ærverdige bygg, på slutten av 1800-tallet. Huset er bygget i Napoléon III-stil og har flere typiske kjennetegn fra Champagneregionen. Inngangsportalen er et perfekt eksempel i så måte.

Et annet eksempel fra Frankrike er Château Michel de Montaigne; et stort vinslott som ligger ved landsbyen Saint Michel de Montaigne i Bergerac, rett ved grensen til Bordeaux. Slottet er oppkalt etter den franske filosofen Michel Eyquem Montaigne som bodde her på 1500-tallet.

Arkitekturen viser en blanding av middelalder, renessanse og nygotikk, og det er mulig å få guidet omvisning på slottet. Slottet er i dag på listen over historiske monumenter i Frankrike.

Viner fra produsentene som er omtalt i denne artikkelen

Last ned PDF