Skrei med brunet smør er grei skuring og supergodt!

Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder, kommer den inn til norskekysten for å gyte. I Norge har vi sterke tradisjoner for å servere skrei med lever og rogn som bare er tilgjengelig i skreisesongen, det vil si fra januar til april. Jeg har brukt denne flotte fisken i en litt mer utradisjonell oppskrift her. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt. Jeg har kjøpt loin (ryggfileten) som jeg synes er den beste delen av torsken.

Dette er en enkel oppskrift som smaker helt fantastisk

Oppskrift

  • 1 stor Skrei bit pr pers (loin)
  • småpoteter
  • små tomater
  • 150 gram smør
  • 1 stor rødbet i terninger
  • fersk persille
  • 1 sitron
  • 3 ss pinjekjerner
  • 2 skiver pancetta eller bacon pr pers

Hvordan

Start med å salte fiskefiletene litt før du skal lage middag. Dette gjør fisken litt mer fast.

Skyll småpotetene godt og tørk av før du legger dem i en form. Hell på olivenolje og salt. Bak i ovnen på 180 grader til potetene blir myke og får et litt «krøllete» skall. På slutten av steketiden legger jeg inn tomatene. Potetene kan du holde varme i ovnen på 70 grader frem til servering.

Stek pancetta eller bacon og legg baconet over på tørkepapir.

Tørk godt av fisken og stek i en panne på medium varme i baconfettet. Stek på skinnsiden først. Legg i godt med smør i panna og hell over fisken jevnlig. Kvern litt pepper på fisken når den steker.

Finn frem en annen kjele og smelt 150 gram smør. Skru opp varmen på smøret og rør jevnlig. Når du bruner smør er det viktig at du holder smøret i bevegelse så ikke proteinene brenner seg. Det er ikke så lang tid mellom brunet og brent smør. Ikke gå fra kjelen når du bruner smøret. Når smøret har fått en fin brunfarge skrur du av varmen og tilsetter kokte rødbeter i terninger og pinjekjerner.

Press i litt sitronsaft og rør inn godt med fersk persille. Legg fiskestykket på en tallerken, ta på de bakte potetene og tomatene. Hell over sausen og legg på litt sprøstekt pancetta. Server rykende varm.

En enkel og veldig god Skrei oppskrift som passer både til hverdags og fest. Lykke til!

 

Gladkokken

Våre vinanbefalinger til denne retten

Last ned PDF