Gladkokken tipser deg om hvordan biffen blir perfekt

En god biff er veldig godt, men jeg har dessverre mange ganger fått servert en biff med feil stekegrad både på restauranter og hjemmebesøk. En gjennomstekt biff ødelegger hele måltidet for meg. Det er mange måter å få til en perfekt stekt biff, men med denne metoden blir resultatet perfekt hver eneste gang! En biff blir ikke bedre en kvaliteten på råvaren og hvordan du behandler den. Her kommer noen gode tips for å finne gode stykker kjøtt.

Velg kjøtt med en fin farge og gjerne godt med marmorering. Marmorering er de tynne stripene med fett du kan se i kjøttet. Dette smelter når du steker biffen og blir veldig saftig. Jeg foretrekker å kjøpe ytrefilet eller entrecote. De har mer smak en f.eks indrefilet.  Kjøp stykker som ikke er for tynne. En god biff bør ha litt tykkelse.

Med en skikkelig stekeskorpe blir kjøttsaften stengt inne i biffen. Det er jo der vi vil ha den

Det er viktig at kjøttet har romtemperatur før du skal begynne stekingen. Jeg tar ut kjøttet fra kjøleskapet ca 2 timer før jeg skal steke det. Ta på godt med salt og pepper.

Finn frem en god stekepanne. Det lønner seg å bruke en jern stekepanne, de holder temperaturen bedre. Sett på full varme på pannen og vent til den er sikkelig varm.

Finn frem en nøytral olje (det tåler mye høyere temperaturer enn smør) og tilsett i stekepannen. Når oljen begynner å ryke tilsetter du biffen i stekepannen. Målet her er å få en sikkelig stekeskorpe. Ikke snu biffen før det har gått ca 1 minutt. Stek raskt på alle sider og legg over i en ildfast form. På denne måten blir kjøttet «lukket» og all den deilige kjøttsaften blir stengt inne i biffen.

Nå skal du tilsette smak til biffen. Legg på litt godt med smør, hvitløk og gjerne noen urter. Tilsett litt mer salt og sett inn i oven på 180 grader. Bruk gjerne steketermometer. Da er det viktig at du setter termometeret midt i kjøttet. Det er en smakssak hvor mye man liker biffen stekt, men jeg tar den ut av ovnen når det har fått en kjernetemperatur på 55 grader. Det er min favoritt temperatur!

Nå må du la biffen hvile i 10 minutter før du serverer den eller skjærer den opp. Da renner ikke kjøtt kraften ut av biffen. Hvile av kjøttet før servering er veldig viktig og noe mange ikke har tålmodighet til. Med denne metoden har du full kontroll og du får et perfekt resultat hver gang. Lykke til!

 

Gladkokken

Noen av våre vinanbefalinger til biff

Last ned PDF