Lammelår er lett å lage. Du trenger bare litt tid og kjærlighet

Lammelår har blitt en tradisjon for mange. Det smaker veldig godt hvis du tilbereder det riktig. Når man først har ekstra tid som i påsken, er det like greit å lage mat som tar tid. Det betyr ikke at du må jobbe mer med maten, men at den får stå i ovnen lenge. Når maten gjør seg klar kan du gå på tur, lese en bok eller slappe av. Jeg elsker kombinasjonen av lam og rødvinsaus. I denne oppskriften bruker jeg knuste poteter til, men smaker fortreffelig med fløtegratinerte poteter også.

Her er det selvfølgelig lammelåret du må starte med. Det tar lengst tid. Jeg setter lammelåret inn på morgenen og gjør resten når middagen nærmer seg. Knuste poteter og rødvinsaus kan du også lage i stand lenge før selve middagen. Så når middagen nærmer seg, har du bare feta og chevre kremen og asparges å lage.

Med diverse deilig tilbehør er det litt ulike ting som skal forberedes. Men i feriemodus har man gjerne litt tid, og dette er ikke vanskelig - det er bare å ta en ting av gangen!

Oppskrift lammelår

  • Lammelår (jeg ber ofte om uten skanken, da blir den lettere å håndtere)
  • fersk rosmarin
  • 5-10 fedd hvitløk (avhengig av hvor glad du er i hvitløk)
  • litt nøytral olje
  • 1 løk og 2 gulrøtter
  • salt og nykvernet pepper

Oppskrift rødvinssaus

  • 5 dl rødvin
  • 5 dl kraft (lam/okse/kalv) Bruk samme kraft som det du skal servere
  • 3 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • litt fersk timian eller andre urter som passer til maten.
  • 1 ss hel sort pepper
  • 2 store laurbærblader
  • 3 ss smør (1 til steking og 2 til slutt i sausen)
  • salt

Oppskrift knuste poteter

  • kokefaste småpoteter (amadine)
  • smør
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • 3 fedd hvitløk

 

Oppskrift feta og chevre krem

  • 100 gram fetaost
  • 100 gram chevre ost
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 fedd hvitløk (knuste)
  • saften av 1/2 sitron

 

Øvrig tilbehør

Asparges

Hvordan

Begynn med å ta ut lammelåret, gjerne 1-2 timer før du skal starte stekingen. Finn frem en liten blender og kjør rosmarin og hvitløk sammen med litt nøytral olje til en jevn «dressing». Smør dette godt over hele lammelåret. Pass på at alle kriker og kroker er dekt. Jeg gir lammelåret en liten massasje med denne deilige oljen. Kutt opp løk og gulrot og legg i en stor ildfast form. Hell på litt vann i bunn av formen og legg lammelåret på toppen av grønnsakene.

Varm opp ovnen til 225 grader. Sett inn lammelåret, men etter 10 minutter åpner du døren til ovnen og setter ned gradene til 65 grader. 65 grader synes jeg er perfekt kjernetemperatur. Nå er det bare å ta tiden til hjelp. Stek lammelåret i minst 6 timer på denne temperaturen. Det gjør ikke noe om det blir 8 timer heller. Ta deg en tur, sett deg i solveggen og les en bok. Nå lager maten seg selv. Når det er ca 45 minutter igjen til maten skal serveres tar jeg lammelåret ut av ovnen. Det er viktig at det får hvile i minst 30 minutter.

Skru ovnen på grillfunksjon. Når det er 10 minutter igjen til servering setter du lammelåret inn for litt grilling. Dette gir en deilig skorpe og fettet blir litt sprøtt. Skjær opp lammelåret forsiktig. Strø gjerne litt godt salt over kjøttet rett før servering.

Rødvinssaus: Start med å finne frem en kjele og legg litt smør i bunnen. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Legg sjalottløken, hvitløk og den hele pepperen i kjelen. Stek på middels varme til løken har blitt helt myk, men ikke brun. Legg i timian, laurbærblader og stek noen minutter til. Hell nå på rødvinen. La rødvinen koke til det kun er igjen 25% av væsken. Da heller du i kraften. Jeg brukte lammekraft denne gangen fordi sausen var til Lam. Kok videre ned til sausen igjen er halvert. Sil av sausen over i en ny kjele. Nå har du en klar og fin rødvinssaus. Konsistensen på sausen velger du selv med hvor mye du koker den ned. Jeg bruker ikke noen form for jevning i en rødvinsaus. Det gir en litt rar farge og jeg synes det er unødvendig. Når du har fått ønsket konsistens skrur du ned varmen så den ikke koker lenger. Rett før servering rører du inn resten av smøret og smaker til med salt. Da er sausen klar til servering.

Så var det potetene: Start med å vaske potetene og legg i en kjele med saltet vann. Kok opp og la potetene koke til de er nesten ferdige. Hell av kokevannet og la potetene ligge noen minutter i kaldt vann. Finn frem en ildfast form og hell litt olivenolje i bunnen. Finsnitt noen hvitløk og legg i formen. Ta nå frem en spiseskje og knus forsiktig en og en potet. Dette gjør du ved å legge potetene på en fjøl/skjærebrett hold poteten med den ene hånden og knus forsiktig ned med en skje. Potetene sprekker og du får masse morsomme kanter og sprekker i potetene. Når du har knust potetene legger du de over i den ildfaste formen. Legg over noen tynne skiver med smør og strø på godt med salt og pepper. Stek på 225 grader i ovnen til de har blitt gyldenbrune. De kan holdes varme frem til servering hvis du setter ovnen ned til f.eks 60 grader. Resultatet er veldig gode poteter som både er sprø og myke. Smaken av hvitløk, smør, salt og pepper gjør disse utrolig gode! Lykke til.

Feta- og chevrekrem er superenkelt: Bland alt sammen og kjør glatt med en stavmikser. Sett i kjøleskapet frem til servering.

Når du skal tilberede asparges koker du opp saltet vann. Ta tak i asparges i hver sin ende og brekk. Da vil den naturlig brekke der den er moden. Det er toppen du skal tilberede. Kok i 3-4 minutter i saltet vann. Legg rett over i iskaldt vann og rett før servering varmer du de opp med litt smør og salt. Når du skal anrette tallerkenen liker jeg å starte med sausen. Dette gjør seg fint. Legg pent på poteter, asparges og lam. Lag noen fine «knotter» med ostesausen og du er klar for middag. Server sammen med en god rødvin og kos deg!

 

Gladkokken

Våre vinanbefalinger til denne retten

Last ned PDF