Hummerbisque - kanskje verdens beste suppe

Hummer er en nydelig ingrediens. Dette flotte, store skalldyret ser majestetisk ut og smaker enda bedre. I denne suppen blir det kokt kraft på skallet og selve kjøttet blir smørstekt i pannen. Dette må være en av verdens beste supper. For meg er hummerbisque en fantastisk forrett eller lunsj. Her lærer du triksene for å få mest mulig smak ut av skallet og lage denne nydelige suppen.

Denne oppskriften har tatt utgangspunkt i en klassisk fransk hummerbisque, men jeg har tilsatt noen nye gode smaker som jeg mener forbedrer suppen ytterligere. Har du ikke prøvd dette før, er det virkelig på tide.

...og tenn på med en fyrstikk

Oppskrift 4 personer

  • 1/2 hummer per person
  • 2 ss tomatpure
  • 2 sjalot løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 gulrot
  • 2 dl hvitvin
  • litt vellagret rom/cognac til flambering
  • 5 dl vann
  • 5 dl kremfløte
  • estragon
  • chipotle chili
  • sitronsaft, salt og pepper

Hvordan

Finn frem en stor kjele og fyll opp med vann. Tilsett godt med salt i vannet. Legg hummeren oppi kjelen med hodet først. Hummeren skal kokes i 2 minutter. Mens hummeren koker finner du frem en stor bolle og fyller med isvann. Når du hummeren har kokt ferdig, legger du den direkte i isvannet. Da stopper kokeprosessen og det er lettere å få hummerkjøttet ut av skallet.

Etter noen minutter i isvann er den klar til å deles opp. I denne retten skal du bruke halen og klørne. Start med å rive av halen, press forsiktig ned med hånden så du hører et knekk og dra av skallet til halen. Legg halen tilside. Prøv å få mest mulig av kjøttet i klørne. Del kroppen til hummeren i to, og del skallet i mindre biter.

Finn frem en stor stekepanne og hell i litt olje. Varm opp sikkelig og tilsett alt skallet. Stek på høy varme til den blir sikkelig brunet. Dette gir en fantastisk smak på suppen. Tilsett 2 ss tomatpure og sjalottløken, og rør rundt.

Etter ca 1 minutt heller du på litt rom/cognac og tenner på med en fyrstikk. Dette er å flambere. Når flammene har slukket heller du i hvitvinen. La hvitvinen koke ned til ca halvparten før du tilsetter litt vann og resten av grønnsakene.

Nå skal dette få koke i 30 minutter før du tilsetter fløten. Kok videre i ca 30 minutter til suppen får riktig konsistens. Sil av suppen og smak til med litt sitronsaft, salt og pepper. Stek hummerkjøttet i smør i en stekepanne.

Rett før servering bruker jeg en stavmikser for å få en luftig og deilig konsistens på suppen.

Hell i en fin suppetallerken, legg i hummerkjøttet og pynt med litt finhakket estragon. Dette smaker helt fantastisk og er kanskje verdens beste suppe. Lykke til!

 

Gladkokken

Våre vinanbefalinger til denne retten

Last ned PDF