Hvordan Harald Hane ble til en fransk delikatesse

Coq au vin er en fransk delikatesse! Hele rommet fyller seg av god lukt mens denne retten egentlig lager seg selv. Det tar tid å lage en god Coq au vin, men det krever ikke mye jobb.

Jeg fikk en telefon av noen i familien som var på ferie i Fredrikstad som lurte på om jeg ønsket meg en hane. De måtte kvitte seg med Harald Hane som hadde bodd hos dem sammen noen høner på en koselig plass rett utenfor Fredrikstad. Dette var et tilbud jeg selvfølgelig ikke kunne takke nei til, og jeg tenkte at jeg skulle gi Harald Hane den mest verdige avslutning en hane kan få; nemlig å kokes i en nydelig vin fra Bordeaux.

Coq au vin betyr hane i vin

Oppskrift

  • 1 hel hane (kan også bruke høne/kylling)
  • 1 flaske god rødvin. Helst en lett Bordeaux
  • krydderurter
  • 100 gram bacon
  • 1 løk
  • 1 sjalottløk
  • 3 gulrøtter
  • 7-8 delikatesse løk
  • 10 sopp. Jeg brukte aroma champignon
  • mel, salt og pepper

Hvordan

Start med å skjære opp hanen. Skjær av lårene, vingene og brystene. Del skroget i litt mindre biter og legg til siden. Dette skal vi koke kraft på. Del brystet og lårene i 2 deler. Bland sammen litt mel, salt og pepper og legg på en tallerken. Rull bitene med hane i melblandingen og stek på høy varme i olje så det får en fin stekeskorpe. Kan være smart å gjøre dette i flere omganger. Jeg tar de stekte bitene ut av pannen og legger på en tallerken.

Stek deretter bacon i fettet fra pannen. Når baconet begynner å bli ferdig, tilsetter du sjalottløk og vanlig løk. Stek et par minutter, tilsett den stekte kyllingen og hell på en god flaske med rødvin. Sett ned varmen så det ligger omtrent rundt kokepunktet (bare små bobler). Nå skal den stå og trekke i 3-4 timer. Hvis du bruker høne eller kylling vil tiden være kortere. Legg i en god bunt med krydder. Jeg brukte en blanding av salvie, oregano, estragon og persille. Knyt en tråd rundt krydderne så du kan fjerne dem etterpå.

Kok kraft på skroget. Finn frem en stor kjele og varm godt opp. Hell i litt olje, og når det er ordentlig varmt, legger du skrogene oppi kjelen. Stek godt så det får litt farge. Tilsett 3 gulrøtter, løk, hvitløk og litt hele pepper og fyll opp med vann. Skal koke i 30-60 minutter.

Når kraften er ferdig, siler du kraften og kaster skrog og grønsakene. Tilsett 2-3 gode sleiver med kraften i kjelen med hanen og rødvinen. Dette gir en fantastisk smak. Frys ned resten av kraften så har du neste gang du skal lage en god suppe eller saus.

Rett før servering steker du opp litt sopp og tilsetter i gryten. Skrell delikatesseløk og kok i en liten kjele med litt smør, salt, sukker og vann. Dette tar ca 15 minutter. Hell dette i gryten rett før servering. Server denne retten med en god potetmos og et godt glass vin til.

 

Gladkokken

Våre vinanbefalinger til denne retten

Last ned PDF