Deilig sensommerrett fra Gladkokken

Blåskjell smaker veldig godt, og hvis du følger denne oppskriften får du et strålende resultat hver gang. Du kan gjerne variere urter og vin/øl for å få din favoritt. Denne oppskriften gir en veldig god smak.

Blåskjell passer både som en forrett eller hovedrett. Jeg synes det er veldig godt å servere litt nystekt brød eller baguette til. Da får du med deg den gode kraften blåskjellene gir. Prøv denne deilige sommerretten!

Selv om mange ikke tror det, så er det veldig enkelt å lage blåskjell

Oppskrift 2 personer:

  • 1 nett med fine blåskjell
  • 3-4 ss med finhakket sjalottløk
  • 1 rød chili med frø finhakket
  • 3-5 fedd hvitløk finhakket
  • 1 stor ss med smør
  • saften og skallet av 1/2 sitron
  • 1,5 dl vin og 1,5 dl øl
  • 1 ts med honning
  • 2 dl kremfløte
  • litt gressløk og dill

Hvordan

Start med å sjekke dato på blåskjellene når du kjøper dem. Det er ønskelig å få tak i så ferske blåskjell som mulig. Hell alle skjellene i vasken i kaldt vann. Skrubb blåskjellene hvis de er stygge. Kast alle skjell som har ødelagt skall eller hvis de ikke vil lukke seg i kaldt vann eller når du knipser på dem. Resten legger du i en bolle og setter i kjøleskapet frem til du skal bruke dem.

Nå er det påtide å finkutte sjalottløk, hvitløk og chili. Finn frem en kjele og tilsett smøret. Bruk medium varme for det er viktig at smøret ikke svir seg. Tilsett den finhakkede løken og chilien sammen med smøret. La dette surre i minst 5 minutter på medium varme til løken har blitt helt myk og blank. Dette er for at du skal få mest mulig smak fra løken, og det gir en bedre konsistens etterpå.

Mål opp øl, hvitvin og honning i et glass og ha dette klart. Nå skal nemlig blåskjellene dampes. Skru opp varmen til nesten maks. Hell i blåskjellene, øl og vinblandingen og sett på lokket. Ikke ta av lokket, men rist litt på kjelen. Etter ca 2 minutter er blåskjellene klare. Ta av lokket og sjekk at de har åpnet seg. Tiden varierer litt etter hvor store de er – vanlig medium blåskjell trenger ikke mer enn 2 minutter.

Plukk opp blåskjellene og legg tilbake i bollen. Hell i fløte, sitronsaft og det revede sitronskallet. Legg i halvparten av dillen og gressløken. Kok i 2-3 minutter til kraften tykner litt.

SMAK TIL KRAFTEN!! Smak på kraften og smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Når du synes den smaker perfekt så er den perfekt for deg.

Hell nå blåskjellene tilbake i kraften og skru av varmen. Rør godt rundt så sausen klebrer seg på og inni alle skjellene. Hell over i 2 store tallerkner og sørg for få med deg all den gode kraften. Strø over resten av dillen og gressløken og server med en gang. Jeg liker å ha litt brød ved siden av for å få dyppe i den gode kraften. Lykke til og god sommer!

 

Gladkokken

Last ned PDF