Verdens mest bærekraftige vingård!

Peter Yealands er en ”selfmade” man og hans motto er ”tenk stort, men trå varsomt”

I juni 2016 mottok han fra KEA World Class New Zealand Award, og Lifetime Achievement Award ved The Drinks Business Green Awards 2016.              Han er den første fra New Zealand som har mottatt denne prisen, som  sementerer hans utrettelige dedikasjon ved å gjøre ting annerledes - tenke stort, trå forsiktig og aldri si at det ikke kan la seg gjøre.


Han startet i 1968 med å kikke på akvakultur, en geskjeft ingen på New Zealand drev med den gangen. Det var derfor mulig å få støtte fra regjeringen til å starte opp. I 1975 fikk Yealands sin – og New Zealand – første lisens til å drive med produksjon av såkalte grønnskjell. Han var pioneren innen akvakultur på New Zealand.

Etter hvert stod Yealands skjellproduksjon for nesten halvparten av hele denne industrien. I 1995 solgt han virksomheten, og begynte å investere i skogbruk, sauehold, hjortefarmer og vingårder.

Han visste knapt hvordan en drue så ut da han i 1998 kjøpte og utviklet sin første vinmark.

Han startet med 20 hektar land, og kjøpte seg stadig større. I dag eier han 1.500 hektar vinmarker i de to vin regionene Marlborough og Hawke’s Bay.

De er i dag den største privateide vinprodusenten på New Zealand. De produserer 800.000 kasser vin, og 75 prosent av dette eksporteres til 65 land.

08.08.08 delte han sin visjon om en dag og bli verdens mest bærekraftige vingård, og i 2014 ble han tildelt denne prisen! Vingårdenes tak er dekket med solpaneler (1.314 stk.)  han planter trær i vinmarkene for å tiltrekke fugler og alle traktorene som brukes går på biodiesel. I tillegg har han 1.500 babydoll sauer gående ute i vinmarken. Babydoll er en slags miniatyr sau, som bare blir 45 til 60 cm høye. De er for lave til å spise druene, men de holder gresset mellom vinrankene ned samtidig som de bidrar med gjødsel.