201

Winston Churchill, Prime Minister of Great Britain, (1874 - 1965).

Remember, gentlemen, it's not just France we are fighting for, it's Champagne!

Det er gjennomsnittlig 11 millioner bobler i en flaske! Og frem til det 17 århundre så franskmennene på bobler i vinen som en feil!

Det er mange myter og historier om hvordan det hele begynte, og noen av de meste kjente vinene fra Champagne har også fått navn etter personer som har hatt stor påvirkning.

Det sies at det var britene som «oppfant» Champagne. De kjøpte fat med vin fra Champagne og britene tappet vinen på flasker, og da disse ble åpnet senere hadde det utviklet seg bobler i vinen. Det som hadde skjedd var at vinterkulden i Champagne hadde holdt gjæringen på «vent», men på våren «våknet» gjærcellene og gjæringen begynte på nytt. En av bieffektene var at fermenteringen utløste karbondioksid. Dermed ble 20-90 % av flaskene ødelagt på grunn av trykket. Britene oppfant da de nye kraftige flasketypene som er i bruk i dag.

I dag har man kontroll på gjæringen, og for å få i gang annengangsgjæringen, tilsetter man en porsjon med druesukker og gjær i hver enkelt flaske ferdigtappet vin, og dermed får man til en ettergjæring som danner karbondioksid i en lukket flaske.  Flaskene gjennomgår en prosess der de gradvis snus opp ned slik at bunnfallet samles i toppen av flasken.  Denne teknikken kalles for remuage. Flaskehodet fryses ned og bunnfallet fjernes. Trykket som er i flasken har opp til 6 atmosfærers trykk, og det er dobbelt så mye som i et bildekk. Det som gjenstår nå er å tilsette liqueur de tirage (består av naturlig vin, gjær og druesukker) og så sette på korken. Det meste av det tidligere tilsatte druesukkeret er utgjæret, og vinen er nå helt tørr. Den tilsatte mengde liqueur de tirage avgjør hvor tørr Champagnen blir. Denne prosessen kalles dosage.

I dag er det tre hoveddruer som brukes - Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. De to første er rødvinsdruer, mens Chardonnay er en klassisk hvitvinsdrue som brukes over hele verden. Den er blant annet ansvarlig for alle de berømte hvitvinene fra Burgund, som Chablis og Montrachet. Rødvinsdruer? Ja, fargen sitter nemlig i skallet, fruktkjøttet er fargeløst. Sørger man for å sile av mosten like etter at druen er knust, vil den få minimalt med farge. De lyseste, letteste og mest elegante champagnene er laget kun på Chardonnay (Blanc de blancs). Er champagnen kun lagd på blå druer (rødvinsdruer) kalles den Blanc de noirs. Disse vinene er litt dypere i fargen, og har mer fylde og trøkk.

De fleste flasker Champagne har angitt tørrhetsgrad. Den bestemmer hvor tørr / søt Champagnen er. De forskjellige benevnelsene refererer til mengde restsukker:

Brut Nature/Brut Zéro    mindre end 3 gram sukker pr. liter
Extra Brut   mindre end 6 gram sukker pr. liter
Brut   mindre end 15 gram sukker pr. liter
Extra Sec/Extra Dry mellom 12 og 20 gram sukker pr. liter
Sec    mellom 17 og 35 gram sukker pr. liter
Demi-Sec  mellom 33 og 50 gram sukker pr. liter
Doux  mer enn 50 gram sukker pr. liter
   
   
   

                                                           

Brut Nature er den tørreste utgaven av Champagne, mens Doux er den søteste varianten. Brut Nature er fin til aperitif og mat, mens Doux passer til desserter og kake.

Vintage eller Non Vintage

Det er flere faktorer som avgjør prisen på en flaske Champagne. En av dem er om den er en Vintage eller en Non Vintage. Non-Vintage er en blanding av forskjellige årganger, og er derfor uten årgang. Årgangene blandes ikke ukontrollert, men på en måte slik at den avspeiler husets stil. Non-Vintage er den rimeligste Champagne varianten.

Vintage Champagne er en årgangschampagne, som da utelukkende produseres fra en bestemt høst. De fleste hus lanserer kun årgangschampagne, hvis høsten har vært god. Derfor finnes Vintage Champagne nødvendigvis ikke i alle årganger, men kun i de beste årene. Hvis høsten ikke har vært god nok, så inngår den i Non-Vintage produksjon sammen med andre årganger.

Klassisfisering av Champagne

 • Champagne Grand Cru: De 17 best vinmarker er opphøyd til Grand Cru

 • Champagne Premiere Cru: 43 vinmarker kan bruke 1 cru appellasjonen

 •  

 • CRÉMANT DE BOURGOGNE

 • Alternativet  til Champagne blir gjerne en Crémant. Iallfall om det skal være franske bobler. De beste Crémantene er på høyde med vanlig god Champagne, og de er dessuten laget på samme måte, med annengangsgjæring på flaske. Det er også andre kriterier som må oppfylles:

Druene må håndplukkes

Vinen skal komme fra pressede druer, med eller uten skall

Det skal ikke produseres mer most enn 100 liter fra 150 kg druer

Det kan være maximum 150mg sulfitt pr. liter

Sukkerinnholdet kan være maks 50gr per liter vin

Lagring på flaske i minimum 9 måneder før den korkes

 

 • Crémant lages i 7 regioner i Frankrike:

 • Crémant de Bordeaux

 • Crémant de Die

 • Crémant du Jura

 • Crémant de Limoux

 • Crémant d’Alsace

 • Crémant de Loire

 • Crémant de Bourgogne.

 • Crémant er et rimeligere alternativ til Champagne, og kan nytes til fisk, skalldyr, lyst kjøtt eller som aperitif.

   

   

   

 •  

 •