Vicente[1]_1024x1365

Marques de Murrieta

Dagens eier Vicente Dalmau

Marqués de Murrieta er et av de mest prestisjetunge vinhusene i Spania med en historie som går helt tilbake til 1852. Dette er faktisk den eldste vingården i Rioja som fortsatt er i drift. Marqués de Murrieta produserer sine egne druer på den kjente vinmarken Ygay. Dagens eier – Vicente Dalmau – sier: ”vin er som et menneske - det fungerer best når det er en del av en familie og ikke en del av børsen. Få har lenger vinhistorie i Spania enn familien til Cebrian-Sagarriga. Helt siden 1511 har de eiet Pazo Barrantes i Rias Baixas. De kjøper ingen druer, det er unikt i Rioja, de bruker alt de dyrker selv, og de selger heller ingen av druene sine. Aldersgjennomsnittet på stokkene i vinmarkene er 35 år fordelt på de fire røde druene tempranillo, graciano, mazuelo og garnacha. Alle druene er gjæret for seg, for så å bli blandet og lagret i 21 måneder på amerikanske eikefat. 1,3 millioner flasker er Murrietas totale produksjon, fordelt på fire forskjellige viner hvorav 85 prosent er Murrieta Reserva. De ønsker typeriktige, sødmefulle og elegante viner. Faren døde da han bare var 46 år gammel av hjerteinfarkt. Han ønsket å lage sitt eget prosjekt, og det resulterte i Dalmau som i tillegg til de spanske druene har en andel cabernet sauvignon av 56 år gamle stokker. Siden vinmarkene er så gamle får de lov å bruke cabernet, ellers hadde det ikke gått. 20.000 flasker Dalmau blir laget i de beste årgangene, første gang i 1994. Lagret i franske nye eikefat. Riojas hvite drue viura blir hos Murrieta dyrket 580 meter over havet. Vinmarken er 90 år gammel og lager vinen Cappellania . Det var en stor endring i 2000 og i 2009 da det kom til produksjon av hvitvin. De bruker mindre eik, før lå den fire år i amerikanske eikefat, nå 20 måneder. De vil ha mer frukt og mindre rustikke aromaer.

Castillo Ygay kan i gode år ligge opp mot 70 år. Druene til Ygay kommer fra den høyest beliggende vinmarken på eiendommen, med 65 år gamle vinstokker. Den ligger 3 år i franske eikefat før den får 3,5 år flasketid. Ygay blir bare lansert i de beste årgangene. De lager den hvert år, men noen ganger blir den blendet inn i deres reserva, som i 2006 og 2008.

Master of Wine Tim Atkin har 31 års erfaring. Han skriver for en rekke magasiner blant annet  The World of Fine Wine, Gourmet Traveller Wine og Decanter. Han sitter i styret for International Wine Challenge, som er verdens mest prestisjefylte blindtest konkurranse. Flere hundre IWC dommere blindsmaker ca. 13.000 nyheter. Det er 3 runder som går over 2 uker. Viner som scorer mer enn 85 poeng i innledningsrunden går til runde 2, hvor de tildeles gull, sølv og bronsemedalje. Runde 3 er finalerunden og er kun for gullvinnere, og her bestemmes hvem som er trofévinneren i sin klasse.

Tim Atkin har kåret Maria Vargas fra Marques de Murrieta  til Best Winemaker of the Year!