Lucie-Moreau-beskjaert

J. Moreau & Fils er en pioner i Chablis!

J. Moreau & Fils ble grunnlagt i 1814 og er drevet av lidenskap for vin og tradisjonelle verdier!

 J. Moreau & Fils ble grunnlagt i 1814 og er drevet av lidenskap for vin og tradisjonelle verdier! Vinene lages med få unntak på ståltank. Resultatet er rene, syrefriske og klassiske viner!

Det var Jean Joseph-Moreau som etablerte Moreau dynastiet, da han kom til Chablis fra Montbard, nær Dijon, hvor han hadde arbeidet som tønnemaker. Arbeidsløs som han var, søkte han lykken i Chablis, hvor han ikke bare fant arbeid, men også en kjæreste. Ved giftermålet fikk han tilgang på vinmarker, og Moreau-Ducard-firmeet så dagens lys.

Familiens menn hadde sans for vakre kvinner med store vinmarker i bakhånd. Også Jean Jospehs sønn, Alexandre, giftet seg til ny vinmark gjennom giftermålet med Mademoiselle Rioette, hvis far var en stor landeier i området. Deres sønn igjen fortsatte med velgjørende giftermål som skaffet firmaet mange nye hektar å dyrke.

Etter den andre verdenskrig var Moreau navnet velkjent verden rundt. De var størst i Chablis, og der andre hadde vanskeligheter med å komme ut i markedet, fant man Moreau flasker kloden rundt.

I 1965 startet Jean-Jacques Moreau en ekspansiv oppkjøpsperiode i området rundt landsbyen Vivieres, det østlige området i Chablis. I løpet av en tiårsperiode ble 365 bønder kjøpt ut slik at Moreau familen til slutt kontrollerte 65 hektar i et samlet område. Det er unikt i hele Burgund!.

På 70 tallet var Moreau uten tvil den som lå fremst i moderningsbølgen når det gjaldt ny teknikk.

De jobber med et omfattende kvalitetsprosjekt spm binder de enkelte vinbøndene til selskapet mot aktiv hjelp i vinmarken.

De lanserte prosjektet i år 2000 sammen med 5 bønder. Idag har de knyttet til seg 15 bønder på femårs kontrakter. Alt i alt er det 40 vinbønder i Chablis som leverer til J. Moreau. Kvalitetsprosjektet dekker 60 % av det selskapet behøver for å lage sine Chablis viner. Folk fra J. Moreau står for rådgivning, tar prøver fra alle de 300 individuelle parsellene som til sammen dekker vel 100 hektar, og sier ifra hvordan arbeidet i vinmarken skal foregå, og ikke minst når det skal høstes. Som et ledd i dette skal bøndene også slutte med å sprøyte og gjødsle. Til gjengeld får hver bonde bedre betalt per. liter enn de fikk tidligere. Grønn innhøsting gjennomføres når selskapets folk mener det er nødvendig - noe de også betaler ekstra for.

I 2007 ble vinmakeren Lucie Depuydt ansatt. Hun kommer fra Chablis og har studert kjemi. Hun sier at hennes oppgave er å bevare så mye som mulig av det aromatiske potentsialet i druene, og få frem uttrykket og karakteristikken fra jordsmonnet. Hun vil ikke at vinene skal gjemmes bort bak eik. Hun tilbringer mye tid i vinmarkene og også sammen med dyrkerne, og hennes kunnskap om jordsmonnet er meget imponerende.

Chablis appellasjonen dekker 5.000 hektar over et område på 19 kommuner og er delt inn i følgende appellasjoner: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru.

Siden 1997 har J. Moreau & Fils vært en del av Boisset som inngår i "La Famille de Grands Vins"